Прочитај ми чланак

Зараза: Шуга се шири Балканом!

0

Само од почетка ове године у региону од болести коју изазива паразит оболело више од 200 људи. БиХ и Црна Гора размишљају да затворе школе како би спречиле епидемију шуге.

Језиво.
Заразна кожна болест шуга шири се Балканом, а у региону је од почетка године од ње оболело чак више од 200 људи. Само у јануару је на подручју Мостара у Босни и Херцеговини регистровано око 100 случајева, а у претходних месец дана се и у Тузланском кантону заразило 19 особа. Зараза није заобишла ни Црну Гору, где је само у Бијелом Пољу оболело 35 људи, док је болест откривена и код четворо деце из ђачког дома „Душан Маровић“ у Бару.

 

Шугарац је паразит
Шугу изазива паразит шугарац, који живи на кожи сисара. Његова величина мања је од 0,5 милиметара. Женка тог паразита у кожи полаже 20 до 30 јаја, што изазива јак свраб. Код људи се најчешће смешта између прстију на шакама.

 

Због убрзаног и неконтролисаног ширења заразе код најмлађих, власти тих држава најављују могућност затварања школа.

Шеф Хигијенско-епидемиолошке службе у Заводу за јавно здравље Херцеговачко-неретванског кантона Нермин Авдић рекао је да су здравствене институције врло забринуте због ширења шуге и да се страхује због повећаног броја оболелих људи, нарочито из околине Мостара.

– Мање се води рачуна о хигијени, а то је плодно тло за ширење заразе. Тако се догађало да деца из тих средина донесу болест у школе, која се прошири и на остале – рекао је Авдић.

Иако постоје подаци о броју заражених, страхује се да би тај број у овом тренутку могао да буде много већи, јер се лекарима не јављају све особе које имају симптоме ове заразе. Такође, претпоставља се да има доста оболелих у мање хигијенским и ромским насељима, где је становништво посебно угрожено.

Иначе, шуга се лако преноси додиром, па се брзо шири најпре у оквиру породице, а затим и ван ње. Сматра се да је она болест прљавштине, али стручњаци истичу да у контакту са зараженом особом веома лако могу да је добију и они који воде рачуна о хигијени.

Преноси се додиром
♦ паразит се лако преноси додиром са заражене особе на здраву
♦ први симптом болести је свраб у пределу шака, посебно на подручју између прстију, подлактица, стомака, унутрашње стране бутина и груди
♦ свраб је интензиван током ноћи и у топлом простору, док се током дана смањује
♦ настају и специфични црвени осипи по кожи
♦ лечи се помоћу емулзије бензил-бензоата, која се једном дневно наноси на кожу

(Курир)