• Почетна
  • СВЕТ
  • Русија одбацила оптужбу Токија да je повредила ваздушни простор Јапана
Прочитај ми чланак

Русија одбацила оптужбу Токија да je повредила ваздушни простор Јапана

0

Русија је званично одбацила оптужбу официјелног Токија да су авиони њене Тихоокеанске ратне флоте повредили ваздушни простор Јапана

Министарство одбране РФ објавио је да су авиони Тихоокеанске флоте обављали редовне летове у зони Јужних Курила и да нису залазили у ваздушни простор Јапана. Исто је саопштио и представник прес-службе руског Источног војног окруба (ИВО) капетан бојног брода Роман Мартов.

Агенција Кјодо је објавила протест Министарство одбране Јапана у којем је било наведено да су два руска ловца Су-27 повредила вазнушни простор Јапана 7. фебруара у 14.59 по локалном времену. А да се „инцидент“ југо-западно од острва Рисури које се налази недалеко од Хокаида.

Иста агенција је пренела да су се руски авиони у ваздушном простору Јапана налазили минут и 11 секунди.

Ради пресретања руских авиона наводно су били ангажовани ловци Снага самоодбране Јапана.

„Летови авијације Тихоокеанске морнарице у овом региону се редовно одржавају. У складу са строгим међународним правилима коришћења ваздушног простора, без нарушавања граница других држава“ – рекао је Мартов.

Он је истакао да да су 7. фебруара ове године авиони антиподморничке авијације извршавали задатке борбене обуке у Охотском мору, на југу Курилског планинског ланца. Тачније: да су уважбавали пилотирање у тешким метеоролошким условима.

При том је извиђано и стања леда у зони залива у интересима цивилне пловидбе.

Од 6. фебруара на острвима Курилског планинског ланца у току је велика вежба свих видова Оружаних снага Русије у којима су ангажоване артиљеријске јединице, снаге ловачке и јуришне авијације, бродови Тихоокеанске флоте, као и граничарске јединице дислоциране у зони острва.

 

(Факти)