Прочитај ми чланак

Владан Глишић (Двери) за Србин инфо: Патриотски блок мора да се окупи за слободу Србије!

0

Србију чека тешка 2013. година и зато је неопходно окупљање патриотског блока у борби за слободу Србије. Ово у интервјуу за Србин инфо поручује Владан Глишић члан Старешинства покрета Двери и истиче да ће се владајућа коалиција наћи пред великим изазовима у наредном периоду што може довести и до превремених избора.

 Да ли је могуће да блок патриотских странака и покрета знатно ближе сарађује него што је то било у прошлости и које су партије и покрети са којима би Двери могле да сарађују?

– Имамо кризу на Косову и Метохији, нејасан став председника Николића и дела новог режима по том питању, врло јасан издајнички став оних који су чинили део Тадићевог режима (СПС и УРС), а коме се приклања и део СНС-а, као и најаву да ће садашња Влада радити у континуитету са Тадићевим режимом у многим питањима друштвеног живота попут геј параде, ГМО, аутонимије Војводине… Све ово доводи до тога да је потребно да се националне опозиционе странке и патриотске организације окупе у борби за слободну Србију.

 Двери сматрају да су природни савезници и окосница у овом фронту Демократска странка Србије, Српска радикална странка и Двери као политички чиниоци који су своју снагу одмерили на изборима и за које су гласале стотине хиљада гласача. На ову окосницу народног фронта могу се наслонити патриотске невладине организације и јавне личности и то би онда добило значај правог националног окупљања.

Двери су већ слале позив поменутим националним опозиционим странкама на окупљање, а такође смо били и неко ко је пружао помоћ јавним личностима и патриотским невладиним организацијама у њиховим акцијама. Очекујемо да би оваквом народном фронту велику подршку дали и многи бирачи СПСа, СНС и других странака, које су патриотском реториком узимали гласове у кампањи а сада настављају политику Тадићевог режима.

 Да ли очекујете ванредне парламентарне изборе у 2013. години и шта би они донели Србији?

 – Садашња власт је састављена од дела Тадићевог режима (СПС и УРС) и напредњака, који су пре избора обећали да ће демонтирати предходни режим. За сада ова власт изгледа као потпуни наставак политике Тадићевог режима с тим што на плану заштите националних интереса иде чак у већи ниво издаје. Једине промене се виде на плану борбе против појединих тајкуна и на развлашћивању Демократске странке.

Међутим, ако ово не буде праћено са суштинском одбраном националних и социјалних интереса српског народа претвориће се у унутарстраначки обрачун у коме се СНС и ДС надмећу ко ће бити послушнији Бриселу и Вашингтону. Тај обрачун који ће се преламати и преко СПС-УРС и сличних сателита може да измакне контроли и да сруши садашњу Владу, а економска криза и интервенција шиптарских терориста на северу КиМ могу довести до урушавања целог режима. Власт јесте велики лепак за ову неприродну коалицију, али тектонски поремећаји који нас чекају у 2013.години отварају могућност нових избора или  урушавање садашње власти на друге начине.

У домаћим медијима се често спинује како Србија не може да оствари стратешко партнерство са Русијом, с обзиром на то да је окружена НАТО и ЕУ земљама. Који је ваш став о томе?

– Србија се уласком гасовода Јужни ток у наше крајеве већ налази у зони великог утицаја Русије. Проблем је што је садашња политичка елита без обзира да ли се налази на врху ДС,СПС, УРС или СНС већ прихватила мноштво личних обавеза према Бриселу и Вашингтону и зато преко контролисаних медија измишљају приче како Србија нема могућности да своје стратешке интересе веже за Русију или друге земље БРИК-а. Потребно је да најзад добијемо политичку елиту која ће бити лично неусловљена да би могла  Србију да ослободи за независно остваривање националних интереса.

 Како видите српске медије? Чини са да у њима има места за Двери само када се против вашег покрета води хајка или пише у негативном контексту.

 – Медији у Србији су били под ауторитарном контролом у време Тадићевог режима и Двери су тада могле да се појаве у њима само у негативном контексту. Сада је ситуација мало другачија јер нови режим још није успоставио такву контролу над медијима. Ипак, евроатлантске структуре су у суштини најачи лоби који контролише наше медије и зато су Двери често на удару када отварамо теме које нису у интересу остваривања онога што су ЕУ, САД и НАТО замислили у Србији.

Аутономаши уз благослов Запада све више захуктавају ситуацију у Војводини. Шта би Србија требало да преузме како би спречила настајње још једног жаришта?

Неспособност националних странака када су на власти да се обрачунају са аутономаштвом отвореним и сепатаризмом прикривеним у Војводини је дала замаха тим процесима на северу Србије. Двери се залажу за укидање аутономије Војводине, јер сматрамо да је то у најбољем економском, националном и социјалном интересу грађана Србије у тим крајевима. Народна власт у Србији би укинула све механизме кроз које се пузећи сепаратизам остварује и подржала би јавну расправу о могућности укидања аутономије Војводине.

 Због чега сте после изборне крађе у мају прошле године обуставили протесте, иако сте у више наврата окупили преко 10.000 људи на улицама Београда?

 – Двери су борбу против изборне крађе између два круга председничких избора у мају ово године водиле са пуном свешћу о нивоу антирежимског расположења у народу, ризицима грађанских сукоба и потреби да се сачува изворна народна воља.

Иако смо били свесни да је за нас гласало 200.000 гласача ни једног тренутка нисмо помислили да је интерес Двери да уђу у Скупштину Србије важнији од интереса Србије да се ослободи једног ненародног и издајничког режима, какав је био режим Бориса Тадића.

Први протести су окупили хиљаде присталица Двери, али пошто смо схватили да режим, који је већ тада изгубио упориште у народу, има намеру да проблем изборне крађе заташка уличним сукобима које су желели да испровоцирају на нашим масовним протестима, одлучили смо да демонстрације претворимо у више мањих протеста који ће се истовремено одвијати по Србији.

 Када су Двери покренуле протестне вожње по Србији ускоро су се и друге странке пре свега СНС томе прикључили. Ипак, озбиљнија сарадња је изостала пошто је СНС желео да игноришући изборну крађу иде у други круг председничких избора што Двери, као покрет који је први открио изборну крађу и који је инсистирао на том проблему, нисмо могли да прихватим.

После победе Томислава Николића на председничким изборима нестало је расположења у народу за масовне и уличне протесте, јер је главни кривац за изборну крађу – Борис Тадић био кажњен. Тадић је толико био развлашћен да је ускоро изгубио и могућност да буде премијер, а најзад је био приморан да напусти и место председника Демократске странке.

 С обзиром на то да је главни кривац кажњен, а његов режим демонтиран, Дверима је остало да проблем изборне крађе решава кроз институције система што смо и учинили. Поднели смо кривичну пријаву и у разговорима са представницима новог председника Николића добили уверавање да ће они изборну крађу истражити и учинити све да се кривци казне. Од тог обећања је прошло шест месеци и ништа није учињено. То најбоље говори о вредности обећања председника Николића – закључује Владан Глишић.

Саша Суботичанин