Прочитај ми чланак

Вести: Полиција вечерас руши споменик у Прешеву

0

Српска полиција је спремна да асистира у рушењу споменика припадницима терористичке ОВПМБ у центру Прешева и само се чека одобрење, које би, уколико не дође до политичког договора, могло да уследи већ данас.

Како „Вести“ незванично сазнају, током јучерашњег јутра у базу Жандармерије код Бујановца је стигло пет аутобуса пуних полицаје, а ноћ раније у ову базу дошао је и нови контингент Жандармерије.

– Све је апсолутно спремно да се спроведе одлука државе. Међутим, сценарио саме акције се држи у строгој тајности, тако да само највише државно руководство зна када ће и на који начин доћи до ове операције – каже наш извор из безбедносних служби.

Званично, у четвртак је истекао рок који је премијер и министар полиције Србије, Ивица Дачић поставио албанским лидерима. Сем приметне напетости свих мештана Прешева, јучерашњи дан је прошао готово нестварно мирно. Чак је на улицама града примећено знатно мање полиције него ранијих дана, а реч је углавном о саобраћајцима.

Међу малобројним српским живљем у овом граду сваким даном је све напетије. У етнички готово чисто албанском Прешеву, око 3.000 Срба, углавном представља „икебану“. Ниједног Србина нема ни у локалној власти, ретки су чак и они који раде, али за већину ипак последњих месец дана није главна тема да ли споменик треба или не треба да се уклони, већ шта ће се догодити после.

На мање од десет километара од центра Прешева, смештено је једно од последњих, етничко чистих српских села – Цакановац. Чим падне први мрак, око 200 мештана се затвара у куће и са недоумицом прима госте, мада су на почетку села смештени и Жандармерија и Гранична полиција.

– Наравно да нам Жандармерија улива неку сигурност, али да се не лажемо. Код свих нас постоји страх од онога шта ће бити. Прво албанско село Миратовац је на 700 метара од нас и како бисте се ви осећали када добро знамо да су сви наоружани до зуба. Па за Нову годину из Миратовца се пуцало као да смо у Ираку – каже Драгољуб Ристић (61), председник Месне заједнице Цакановца.

Са мраком долази стрепња: Улаз у српско село Цакановац
Он каже да је у контакту са свим житељима села, да је приметна напетост и сви са зебњом ишчекују шта ће бити.

– Држава је требало овај проблем много раније да реши, а најбоље би било да све прође мирно. Причао сам на ову тему и са Албанцима и знате шта ми кажу? Кажу да ће бити како Американци кажу – вели Ристић.

За компромис је и Зденко Китановић, заменик директора Техничке школе у Прешеву.

– Нажалост, ситуација је таква да заиста може свашта да буде и зато је природно што се плашимо. Али, мора да дође до компромиса, јер ако држава Србија и сруши споменик, нико се не пита шта ће бити са нама који смо овде, остајемо – вели Китановић.

Његов син Ненад живи у истом домаћинству, са супругом Маријом и синовима: Луком (2,5) и Николом (7). Каже да народ јесте уплашен, али да додатну ујдурму праве политичари.

– Верујем да ће политичари то и решити, тачније да ће Ивица Дачић и Хашим Тачи овај проблем решити у Бриселу. Морају да се договоре ако желе добро својим народима – закључио је Ненад.

Оптужила Мустафу да је иредентиста

Заменица председника Месне заједнице Цакановац Снежана Дољанчевић нема „длаке на језику“ због чега јој је уосталом и забрањен улазак у зграду општине Прешево.

– Отворено сам рекла председнику општине Рагми Мустафи да је иредентиста. Па јел могуће да све паре иду искључиво Албанцима, а да ми Срби не добијамо чак ни мрвице. Не могу више да ћутим – истиче пуна гнева ова жена и додаје да су за све оно што се данас догађа криви сами Срби.

– Зашто смо дозволили да нам се све ово догоди. Па Шиптари се јавно хвале да ће Србија остати на београдском пашалуку, а ми ништа не предузимамо – каже она.

План одбране
Према речима Скендера Дестанија, заменика председника општине Прешево, локални парламент ће и наредних дана заседати сваки дан, али није желео да прецизира о чему ће се разговарати и да ли ће Албанци предузети неке радикалније мере.

Иначе, неки албански медији потврдили су писање „Вести“ да постоји план одбране споменика, као и да постоји радикална струја која од њега неће одустати.

Албанци: Нема уклањања
За јуче поподне био је заказан протест Албанаца у центру Прешева, који се противе намери Београда да уклони спорни споменик. Протест је одложен зато што је у то време почела ванредна седница Скупштине Прешева, на којој се наводно разматрало о томе који све папири треба да се поднесу за легализацију споменика.

Ипак, после седнице председник општине Рагми Мустафа рекао је да је одлука Скупштине да споменик остане тамо где је, а на држави Србији и њеним органима је да се све заврши искључиво по законима.

(Вести)