Прочитај ми чланак

Руси и Европљани заједно у космос без САД

0

Руски и европски научници окупиће се у марту 2013. године да се договоре о заједничкој научној мисијој према Јупитеровом сателиту Ганимед, саопштио је директор Института за космичка истраживања Руске академије наука Лав Зелени.

„За 4. март је договорено специјално саветовање о космичком апарату који треба да се спусти на Ганимед. Том приликом ћемо расправљати о сценарију заједничког пројекта са европским пројектом JUICE“ – рекао је Зелени  

Ганимед је највећи природни сателит планета у Сунчевом систему и осам одсто је већи од планете Меркур. Научници претпостављају да се на њему налази велики слани океан покривен дебелим слојем леда.

После Марса, проучавање Ганимедовог воденог света биће следећи важан корак у тражењу живота у Сунчевом систему, рекао је саветник у Академији инжењерских наука Русије Јуриј Зајцев.

Ганимед има своје магнетно поље – уникатни магнетни штит који га брани од снажне Јупитерове радијације. Стога научници верују да је веома важно проучити ефикасност овог штита.

„Ганимед је веома снажо повезан са Јупитером гравитационим и електромагнетним силама. Изучавање ове интеракције важно је за поимање уникатног Јупитеровог сателитског система“ – наглашава Зајцев.

(Факти)