Прочитај ми чланак

Дрога-канибал стигла у Србију!

0

Међу 8,5 килограма амфетамина, колико је заплењено после хапшења међународне банде дилера, налази се и већа количина кристал мета.

Тихи убица!
Међу 8,5 килограма амфетамина, колико је српска полиција запленила пре два дана, после хапшења четворочлане међународне банде дилера дроге, налази се и већа количина кристал мета, опасне дроге која од наркомана прави канибале.

– Приметили смо да међу наркоманима у Србији последњих месеци расте интересовање за кристал мет, тако да не чуди што је први пут заплењена већа количина ове дроге. Ово је други покушај дилера да убаце мет на српско тржиште. Претходно је један држављанин Србије, који је крајем прошле године ухапшен у Јапану, планирао да кристал мет убаци у Србију – рекао је извор близак истрази.

Случај у Лазаревцу
У опасност од мета уверили су се средином августа прошле године и становници Лазаревца, који су били сведоци кад је Ђ. С., дрогиран кристал метом, одгризао делове ушију Н. Ј. (18) и Н. В. (21).

Последњих неколико месеци кристал мет је постао прави хит међу зависницима, будући да не изазива јаке физичке кризе!

– Међутим, ова дрога има гомилу негативних ефеката, попут порива за канибализмом! Мет је познат и по томе што буди неутољиву сексуалну глад, па се дешавало да су наркомани дрогирани кристал метом силовали маме, сестре, бабе, па чак и очеве и браћу!

Конзумент постаје еуфоричан, расте му самопоуздање, после чега добија јаке халуцинације! Постаје параноичан, нервозан и врло опасан по околину – тврди саговорник Курира.

Наш извор додаје да типичан зависник од мета често има осећај да му по телу гамижу инсекти и гмизавци, па се неконтролисано чеше све док не направи живе ране!

Шта је кристал мет?
Метамфетамин, познат још и као „дрога-канибал“, „стакло“ или „ајс“, синтетичка је дрога коју је први синтетисао јапански хемичар 1919. Њени ефекти су јачи него код других дрога, а употреба доводи до озбиљних оштећења мозга. Ако се убризгава директно у крв или узима у таблетама, дејство траје шест до осам сати, а кад се пуши, делује и до 12 сати.

 

– Највише брине то што се ова дрога савременим хемијским процесима лако синтетизује, а јефтинија је од хероина и кокаина.

Дрога може да се производи и у кућним лабораторијама, а грам мета кошта 70 евра. Може да се узме као пилула, да се ушмркава као прах или да се убризгава ињекцијом.

Вишеструко је опаснија од кокаина и хероина јер делује погубно на мозак и централни нервни систем.

Корисник почиње и физички да пропада, добија језиве екцеме и пликове по целом телу, а велики број на крају оболи од ХИВ – упозорио је наш саговорник.

Шта изазива кристал мет

♦ анксиозност, нервозу, конфузију и несаницу
♦ код наркомана се јављају халуцинације и параноја
♦ врло често изазива порив за канибализмом
♦ доводи до неконтролисане сексуалне жеље
♦ дуже коришћење доводи до самоубистава и убистава и то на најбизарније начине