Прочитај ми чланак

Драма у Вуковару: Линчују Србе због ћирилице!

0

(Курир)
На Бадње вече на Фејсбуку објављена фотографија младића и девојака са српском заставом на којој ћириличним словима пише „Вуковар“. Од тада свакодневно добијају претње смрћу

Три девојке и два младића, који су се на прослави Бадње вечери у Вуковару сликали са српском заставом на којој је ћирилицом писало име града у ком живе, добијају претње смрћу! После објављивања те фотографије на Фејсбук страници Владе Хрватске и њеног проширивања на свим хрватским интернет порталима, они су изложени правом линчу и екстремном говору мржње, због чега не смеју да изађу на улицу.

– Под оваквим заставама су силоване жене. Под оваквим заставама сам протерана из свог града – написала је особа која је објавила фотографију.

Петоро младих српске националности изложено је стравичној тортури јер су њихова имена објављена на Фејсбук страници „Вуковар никад неће бити Вуковар“ (ћирилицом).

– Добијали смо претеће поруке на нашим Фејсбук профилима и на мобилним телефонима, због чега смо их погасили. Иако нисмо прекршили закон, нити смо направили икакав пропуст, осећамо да нам је живот угрожен и из страха смо се затворили у куће и не усуђујемо се да изађемо на улицу. То што смо фотографисањем са српском заставом изазвали такву реакцију показује шта значи бити Србин у Хрватској – каже једна од девојака са фотографије.

Она истиче да су све претње пријавили полицији у Вуковару, а да је слика узета са приватног Фејсбук профила једног од њих. Девојка наглашава да је окидач било увођење ћирилице као другог писма у Вуковар.

У Вуковарско-сријемској полицијској управи кажу да полиција од уторка по подне истражује овај догађај.

– На Фејсбук страници Владе Републике Хрватске објављена је та фотографија коју су преузели сви хрватски портали. Истрага је у току и зато не можемо више рећи – рекла је за Курир Маја Барбарић из Вуковарско-сријемске полицијске управе.

Коментар: Треба их убити!

У више од 100 коментара испод фотографије објављене на Фејсбук станици „Вуковар никад неће бити Вуковар“ (ћирилицом), Хрвати су искалили гнев због сликања православне омладине са српском заставом чије истицање у Хрватској иначе није забрањено. Ово су неки од њих.

♦ Да Бог да живи изгорили!!! Поготово ова курветина са шајкачом!!
♦ Ма треба их нагазати, запалити и објесити на водоторањ
♦ Друже Ранко, што чека твоја милиција
♦ Хапси ове четнике и трпај у Дунав, нека ‘пливају’ до Београда!
♦ Србе на врбе…
♦ Матер ли вам јебем трофазну, видјет ћете ви
♦ Србе треба истјерат из Хрватске заувијек
♦ Пријавите Цигане
♦ Пичка им четничка материна…. =У= ЗДС =У=
♦ Гледај банде четничке… стиже вама друго полувријеме у БиХ… нисмо ми обавили свој посо… #ЗДС
♦ Треба их убити… или треба рећи не јер оваквим понашањем смо најебали.