Прочитај ми чланак

Белорусија: Земља која је рекла не масовној приватизацији и продаји компанија странцима

0

Белорусиј има стабилну економију, незапосленост испод 1%, отпор приватизацији и распродаји компанија странцима и због тога је Бјелорусија је већ дуго времена на „мети“ западних сила.

Многи аналитичари који се баве гео-политиком сматрају како ће „Белорусија доћи на ред“ чим се заврше офензиве на простору Блиског истока и северне Африке.

Претходна америчка државна секретарка, Кондолиза Рајс, описала је Лукашенка као „последњег диктатора у срцу Европе“.

Подсетимо, Белорусија је постала самостална држава након распада СССР-а, али запад је од самих почетака био изузетно критичан према Белорусији.

Пре свега због чињенице да се Лукашенко, који је на власти још од 1994., жестоко успротивио подилажењу тржишној економији и приватизацији која је похарала дословно све друге бивше совјетске републике.

Лукашенко је зауставио тај процес у самоме старту, задржано је државно власништво чиме је спречена масовна распродаја државне имовине.

Бројне компаније су у приватном власништву, али већином у услужном сектору и у домаћем власништву. Све битне гране попут индустрије и пољопривреде и даље контролише држава.

Телекомуникације, енергетика и друге битне индустрије такође су под управом државе. Слично је и са медијима, што је једна од највећих замерки западних сила.

Банкарски сектор строго је регулисан и такође већински налази у државном власништву.

За разлику од стриктно капиталистичког модела којим су кренуле Русија и друге ек-СССР државе, Лукашенко се определио за „тржишни социјализам“ који више подсећа на југославенски модел из 70-их и 80-их година.

Колико су избори за председника доиста „демократски“ тешко је рећи, пре свега због чињеница да је земља поприлично изолована.

Но, упркос тим критикама битно је истакнути неке друге елементе који показују како је живот у данашњој Белорусији по многочему квалитетнији него у блиском суседству.

* ЗНД = Заједница Независних Држава – привредни, политички и економски савез 11 бивших совјетских република
* ХДИ је уведен почетком деведесетих година 20. века од стране УН-а. Свака држава процењује се у распону од 0.001 до 1.0 – бодови се дају на основу очекиване животне доби, образовања и дохотка.

Према међународном истраживању, људски развојни индекс – ХДИ * или Human Development Index – у Белорусији је највиши у целом ЗНД-у

Већина компанија је у државном власништву. У страним компанијама ради само 1.4% становништва.

Док Европска Унија и друге земље муку муче са незаустављивим растом стопе незапослености, у Белорусији незапосленост је у трајном опадању – према најновијим информацијама истраживања које је спровео ММФ – незапосленост у Белорусији је испод 1%.

Државни БДП континуирано расте од почетка 2000-их, конкретан пад је забележен у 2009-ој, но већ у 2010 и ’11. економија се опоравља.

Занимљив је податак везан уз пад БДП-а – према детаљном извештају америчког Стејт департмента, пад у БДП-у није настао због утицаја глобалне финансијске кризе већ због одлуке Владе да се свим радницима повећају плате за 30%.

Према последњим информацијама од министарства економије БДП је у првом месецу ове године стабилан, док се у првом кварталу очекује раст од 2.5%.

Белорусија – стопа незапослености

Проблем у економији ствара хиперинфлација. Домаћа валута, белоруска рубља пала је знатно у односу на амерички долар. Тржиште је стабилизовано чвршћим надзором над валутом.

Према последњим подацима у пољопривреди ради 14% радне снаге, индустрији 34.7% и 51.3% у услужном сектору.

Чернобиљска катастрофа 1986. имала је девастирајуће последице на Белорусију, уништен је знатан део пољопривредног сектора, велика површина је озрачена, а трошкови на санкционисање те катастрофе изузетно су високи и данас.

Спољни дуг износи, према задњим информацијама ММФ-а, 26.54% БДП-а што је знатно мање него у многим земљама ЕУ-а.

Извор:
telegraf.by | US state department (state.gov) | belstat.gov.by | World bank | MMF

 

(Адванце)