Прочитај ми чланак

Тужилаштво за Мишковића тражи 30 дана затвора

0

Тужилаштво је након саслушања које је завршено око 20.30 сати донело наредбу о спровођењу истраге против свих десет осумњичених на челу са власником Делта холдинга због сумње да су злоупотребом положаја извлачили новац из путарских предузећа и себи прибавили корист од око 30 милиона евра

У Тужилаштву за организовани криминал завршено је саслушање Мирослава Мишковића. Чека се одлука Тужилаштва о притвору за Мирослава и Марка Мишковића као и Мила Ђурашковића.

Саслушани су и бивши директори ПЗП „Ниш“ Милутин Гашевић и Зоран Михаиловић, председник Скупштине акционара ПЗП „Ниш“ Дејан Јевтић, директор „Делта брокера“ Предраг Филиповић, директор „Шер корпорације“ Ристо Ристић, акционар ПЗП Ниш Зоран Каитовић и проценитељ „Конзита“ Рашо Здравко.

Према наводима кривичне пријаве Управе криминалистичке полиције, Мирослав и Марко Мишковић, као и Ђурашковић су, од 2005. до краја 2010. године, као сувласници у приватизованом Предузећу за путеве „Ниш“, а преко њега и сувласници више предузећа за путеве – „Београд“, „Крагујевац“, „Врање“, „Срем пут“, „Бачка пут“ и других, неосновано из тих предузећа извукли новац и имовину вредну око 30 милиона евра.

Како је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић прецизирао, осумњичени су од заједничког посла зарадили око 30 милиона евра, од чега је Марку Мишковићу припало од 17 до 19 милиона евра, Ђурашковићу 10 милиона евра, а предузећу „Хемслејд“ 1,2 милиона евра.

Тужилаштво за организовани криминал предложило је да се одреди притвор до 30 дана власнику „Делта холдинга“ Мирославу Мишковићу, његовом сину Марку Мишковићу, власнику „Нибенс групе“ Милу Ђурашковићу и још петорици осумњичених за махинације приликом приватизације путарских предузећа, рекао је Миљко Радисављевић.

За двојцу осумњичених, бивсег директора ПЗП „Ниш“ Милутина Гашевића и Зорана Михаиловића Тужилаштво није тражило притвор, већ меру забране напуштања боравишта и одузимање пасоша, додао је Радисављевић.

Тужилаштво је након саслушања које је завршено око 20.30 сати донело наредбу о спровођењу истраге против свих десет осумњичених на челу са власником Делта холдинга због сумње да су злоупотребом положаја извлачили новац из путарских предузећа и себи прибавили корист од око 30 милиона евра.

Тужилаштво је судији за претходни поступак Специјалног суда предложило да се осморици осумњичених одреди притвор, рекао је тужилац и додао да очекује да одлука буде донета у току ноћи.

На питање новинара како су се бранили осумњичени, Радисављевић је рекао да је већина њих негирала наводе из кривичне пријаве, али да је Тужиластво сада сигурно да постоји основана сумња да су извршили кривично дело које им се ставља на терет.

Истрага ће бити спроведена против Мирослава Мишковића његовог сина Марка Мишковића, власника „Нибенс групе“ Ђурашковића и још седморице њихових сарадника.

 

(Курир)