Прочитај ми чланак

Русија наоружава Србију: Влада купује 12 руских борбених авиона?

0

Као што је пре пар месеца редакција Србин.инфо прва најавила, уз помоћ Русије Србија модернизује своје ратно ваздухоплоство које је задњих 15-ак година доведено до руба пропасти: Ексклузивно: Србија купује руске борбене авионе!

Куповина 12 руских борбених авиона „миг 29М2“, о чему Србија већ месецима преговара с Русијом, највероватније је при крају.

Поред авиона, набављамо и модерне ракетне системе „панцир“ и „бук“, као и ПВО систем С-300 с ракетама из система С-400.

Војни стручњаци тврде да, уколико је тачна информација да договор с Русима уз нове авионе укључује и стратешки ПВО систем с модерним ракетама (уз врло повољне руске кредите), Србија ће постати озбиљна регионална војна сила.

Аналитичар Александар Радић каже за „Ало!“ да сматра да за Србију добро и да се уради  модернизовање и ремонт постојећих модела.

– Најбоље решење би било да модернизујемо ескадриле авиона Г-4 „галеб“, и да постојеће „мигове“ ремонтујемо. На дуге стазе, стратешки циљ треба да буде интеграција у производни процес великих компанија. На тај начин дугорочно партиципирамо у производњи компоненти за авионе – закључује Радић за наш лист.

Војни аналитичар Мирослав Лазански открио је недавно да је Србија наручила од Руса 12 авиона „миг 29М2“, уз које би у пакету, према његовим речима, требало да добијемо и модерне ракетне системе „панцир“ и „бук“, као и стратешки ПВО систем С-300 с ракетама из система С-400.

– То би свакако битно ојачало трупну противваздушну одбрану, али и одбрану делова наше територије – проценио је Лазански. И извор „Ало!“ из Генералштаба Србије признаје да наша земља хитно мора да купи ратне авионе, јер већини оних које тренутно поседује наредне године истиче рок трајања.

– Србија има најкраћи ваздушни коридор који спаја Исток и Запад, због чега преко наше територије годишње прелети много авиона и на чему се заради велики новац. Међутим, међународна обавеза коју морамо да испунимо је поседовање извесног броја авиона који ће штити наш ваздушни простор. Ако нека земља нема своје, мораће да плаћа туђе – објашњава наш извор и потврђује да се због овога воде озбиљнији разговори с Русима.

 

Бизнис или стратешки потези Русије: Томислав Николић и Владимир Путин

Међутим, ваздухопловни новинар и аналитичар Петар Војиновић упозорава да, уколико би договор Србије и Русије заиста укључивао ракете и ПВО систем, Запад сигурно на то не би благонаклоно гледао.

– Србија нема кеш за куповину овако модерне војне опреме, а како немамо шта посебно да понудимо, мало је вероватно да ћемо Русима плаћати у роби. Једина могућа варијанта је да од Руса добијемо кредит, што ће пак Запад тумачити као политичку одлуку у контексту наоружавања Србије!

Куповином авиона и модерног ПВО система направио би се дисбаланс снаге у односу на земље у окружењу, на шта ЕУ и НАТО сигурно не би гледали скрштених руку – објашњава Војиновић.

У Министарству одбране нисмо добили званичне одговоре на питања да ли је и какав договор постигнут с Русима, колико авиона и другог наоружања смо поручили, као и по којој цени и под којим условима ће их наша држава плаћати. Иначе, Војска Србије тренутно у свом саставу од борбених летелица има четири авиона „миг 29“, прве генерације као и 28 авиона „миг 21“.

 

(Ало.рс)