• Почетна
  • СВЕТ
  • Руси праве разорну ракету, коју Запад у страху зове „Сатанин син”
Прочитај ми чланак

Руси праве разорну ракету, коју Запад у страху зове „Сатанин син”

0

Русија наставља модернизацију свог оружја – стиже прототип нове балистичке ракете. Ракету “РС-20 војвода” на Западу због огромне разорне моћи назвали “Сатана”. Трка у наоружању добија нови залет и нико не жали новац да одржи атомски паритет

Уз помоћ јаке државне “финансијске инфузије” руски ракетни конструктори раде пуном паром па ће се већ 2013. појавити прототип нове балистичке ракете, а за десетак година најмоћнија совјетска ракета “војвода” добиће свог наследника. Ма шта говорили политичари у Москви и Вашингтону, трка у наоружању добија нови залет а Руси не скривају да ће потрошити много новца да би одржали атомски паритет.

Управо због тога, али и због “равнотеже страха”, Русија ће продужити век својој тешкој стратешкој ракети “РС-20 војвода” коју су на Западу због огромне разорне моћи назвали “Сатана”.

– Она ће остати на бојевом дежурству до 2022. године – изјавио је генерал Сергеј Каракајев, командант ракетних јединица стратешке намене.

Руси не скривају да је “војводама” знатно прешао гарантни рок али су стручњаци успели да јој продуже рок трајања за 30 година. “Војводе” ће остати на дежурству док се не произведе довољан број ракета “топољ М” и “јарс” као и “булава”, које ће бити на подморницама.

Нема опасности

– У садашњој ситуацији амерички ПРО заиста није опасност руским ракетама. Али у следећој етапи кад САД направи глобални ПРО који ће моћи да пресретне балистичке ракете Русија мора имати бржу ракету од пресретача. Свима је јасно да ти амерички пресретачи нису због Ирана јер интерконтиненталне ракете има Русија – отворено каже генерал Сергеј Каракајев и истиче да је амерички ПРО антируски.

Без некадашње совјетске тајновитости Русија је ових дана саопштила да намерава да прави нову тешку интерконтиненталну ракету на течно горива која ће заменити “војводу”. Ту нови ракету су већ назвали овдашњи новинари “Сатанин син”. Министарство одбране Русије је почетком октобра одобрило пројект нове ракете. Задатак да разради ту ракету добио је Државни центар “Макејева” у Чељабинској области као и Научно индустријски комплекс машиноградње из Реутова у Подмосковљу.Кад они заврше посао ракету ће правити Краснојарска фабрика машина. Стручњаци у Реутову кажу да је за прављење нове ракете потребно десетак година.

Руско руководство зна да ако изгубе “атомски адут” Вашингтон их уопште неће доживљавати као озбиљног партнера за разговор.

– Последњих година се део савремених ракета у атомском арсеналу повећава и сада износи око 30 одсто. Планира се да ће број нових ракета до 2016. бити 60 одсто а већ 2021. Русија ће обновити чак 98 одсто свог ракетног арсенала – каже генерал Сергеј Каракајев.

Русија тренутно има 384 ракета, а најновија у атомском арсеналу је “јарс” (ракета “РС-24”) која користи тврдо гориво. Она је на транспортеру и лако се може пребацити са једне на другу локацију. Направио ју је Московски институт топлотне технике, а посебно је важно да може да у завршној путањи одвоји атомске пројектиле. Захваљујући додатним брзим моторима ракета може да “дрибла” тј. мења висину па и правац лета.

– До 2019. године, када ће бити довољно савремених ракета, “јарс” ће биће на дежурству као и мобилне ракете “Топољ” са ракетом “РС-12М” – каже генерал Каракајев.

Нова ракета на течно гориво ће бити готова 2018. године.

Колико се садашња Русија разликује од СССР доказ је да се сада на страницама листова води полемика међу конструкторима око тога која је ракета боља и поузданија. У совјетско време се таква дискусија могла водити само иза закључаних врата. Као и у другим земљама које производе ракете један број специјалиста сматра да су далеко поузданије оне на тврдо гориво. Најгласнији противник прављења нове ракете “сатана” је конструктор Соломонов који је аутор “топоља”, “јарса” и морске ракете “булава”. Соломонов тврди да је прављање нове ракете “сатана” непотребно бацање пара јер је ракетама на течно гориво “прошао век”. Конструктор Соломонов упорно понавља да је боље да се новац инвестира у сасвим нове технологије и ракете.

На другој страни генерали објашњавају зашто им је потребан “сатанин син”.

– Ако Американци разместе своје ударне ешалоне пресретача ми морамо имати довољно својих ракета. Зато је неопходно да се направи и наследник “сатане”, са десет бојевих глава. То су ракете које су на старту тешке сто тона и имају предност у односу на оне са тврдим горивом јер могу да носе знатно више бојевих глава. Ракета наследник “сатане” имаће већи домет што је врло важно. Управе те ракете би могле да буду носачи високопрецизног руског оружја глобалног домета – објашњава командант руских ракетних јединица генерал Сергеј Каракајев.

Паралелно с тим, већ 2013. Русија ће испитати прототип нове мобилне ракете. У Москви не скривају да раде на новој ракетној техници а опет се разговара и о прављењу “ракетног воза” који је имао Совјетски Савез.

Десет година форе

Ако је веровати Јурију Соломонову, главном конструктору Московског института топлотне технике, по разради стратешког ракетног оружја Русија бежи осталим земљама 10 до 15 година. Говорећи ове године у Савету федерације РФ Јуриј Соломонов је објашњавао да не треба страховати од америчких пресретача и ракетног кишобрана.

– Ако руски научно-производни институти буду добијали на време и довољно државног новца наше ракете ће бити способне да заобиђу и избуше сваку противничку одбрану – казао је Соломонов.

(Новости)