• Почетна
  • СРБИЈА
  • Република Српска: Генерал Толимир је крив зато што је Србин
Прочитај ми чланак

Република Српска: Генерал Толимир је крив зато што је Србин

0

Оштре реакције у Републици Српској на пресуду генералу Здравку Толимиру. Петиција Савету безбедости УН за прекид рада хашког суда

Након изрицања казне доживотног затвора генералу Здравку Толимиру, у Републици Српској уследиле су бројне реакције, а најоштрија је Борачка организација Републике Српске која је за петак најавила организовање састанка са невладиним организацијама проистеклим из Отаџбинског рата, на којем би требало да буде постигнут договор о покретању иницијативе за потписивање петиције против рада Хашког трибунала.

Петиција подразумева и ревизију Трибунала, осуду и захтев за прекид његовог рада.

– Намера нам је да пре расправе о раду Хашког трибунала у УН петицију доставимо Савету безбедности, наводи се у саопштењу БОРС-а.

На састанак су позвани и лидери политичких странака из Републике Српске.

У Српској се изрицање пресуде, којом је Толимир осуђен на доживотну казну затвора, квалификује као демонстрација двоструких аршина Хашког трибунала.

Председник Народне скупштине РС Игор Радојичић оценио је да казна доживотног затвора Толимиру даје „осећај двоструких аршина“ у односу на пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, као и команданту тзв. ОВК Рамушу Харадинају.

– Да би се видело да ли је пресуда донела и још нешто друго или нешто неповољно за Републику Српску или Србију, потребно је детаљно прочитати, рекао је Радојичић.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић изјавио је за Срну да је Толимиру потребно помоћи у жалбеном поступку пред Хашким трибуналом, како би се оспориле квалификације наведене у првостепеној пресуди.

Велимировић је навео да је, с обзиром на политику суђења у Хашком трибуналу, пресуда Толимиру – очекивана.

Према његовим речима, проблем је што је овај пут у пресуди наведено удруживање ради вршења геноцида, што је упозоравајуће за Републику Српску.

Адвокат Горан Петронијевић рекао је да је осуђујућом пресудом Толимиру, а ослобађајућим Готовини, Маркачу и Харадинају, хашки суд само доказао оправданост тврдње да је тамо свако невин док се не докаже да је Србин.

Он је истакао да је хашки суд само потврдио да је дициплински орган НАТО пакта и да има задатак да докаже да је српски народ крив за све што се догађало на Балкану.

 

(Новости)