Прочитај ми чланак

ДСС: Нема датума почетка преговора са ЕУ док не предамо КиМ

0

Посланици владајуће коалиције одлуку Савета министара ЕУ да ће у случају даљег напретка Србија у првој половини 2013. моћи да рачуна на добијање датума почетка преговора са ЕУ, виде као добру вест, док опозициона ДСС сматра да датума неће бити „док Србија не преда Космет“.

Уз оцену о доброј вести посланици странака које су на власти изразили су, међутим, и бојазан да се до јуна следеће године не појаве и додатни услови.

Посланик СНС и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун очекује да ће до средине следеће године ситуација бити јаснија, али да од Србије не треба очекивати да прихвати уступке Косову који би прешли у признавање његове сецесије.

Дрецун је навео да у ЕУ постоји група земаља која вреднује напоре које Србија чини, али да постоји и она група која води политику постављања услова Србији како би добила датум почетка преговора.

Дрецун: Брисел би требало да преиспита такву политику
„У Србији је све већи број грађана који своју будућност не везује за ЕУ и Брисел би морао коначно да се замисли. Србија чини све што може у решавању косовског проблема. Видимо да се реализација ИБМ суочава са препрекама, али са албанске стране“, рекао је Дрецун.

Ако је Србија показала максималну посвећеност примени договора, чак и оног најтежег, онда и ЕУ не може да настави такву политику да нас стално условљава, сматра Дрецун.

Он је указао да грађани Србије увиђају такву политику и да би Брисел требало да преиспита такву политику.

„ЕУ је најазаинтересованија за стабилност региона. Ово је двориште ЕУ, одавде може да уђе криза у ЕУ и зато Унија мора бити пажљивија и одмеренија када процењује напоре које је Влада Србије учинила“, рекао је Дрецун.

Чолаковић: Сваки дан се нешто ново тражи
Посланик ПУПС Момо Чолаковић сматра да је из Брисела стигле добра вест и да је то успех председника и премијера Србије Томислава Николића и Ивице Дачића.

Он је додао да условљавањима Србије ипак није дошао крај и да се на пролеће може очекивати да „се појаве Холандија или Велика Британија са новим условима“.

„Скептик сам, јер се сваки дан нешто ново тражи“, додао је Чолаковић.

У посланичком клубу СПС сматрају да је Србија наставила успешно ка ЕУ и да је вест из Брисела потврда тога.

„Одлука је позитивна и охрабрујућа, нарочито што подршка Србији за чланство у Унији никада није била већа“, рекао је посалник те странке Ђорђе Милићевић. Он је додао да је, када је у питању Косово и Метохија, дијалог једини начин да се дође до решења које ће бит прихватљиво за обе стране.

Јасно је да је наставак дијалога Београда и Приштине нешто што је најважнији услов за добијање датума преговора, а добра вест је то што је влада за неколико месеци успела да уради значајне ствари по том питању, због чега је из Брисела и стигла „полу позитивна оцена“, каже посланик СДПС Мехо Омеровић.

Самарџић: Не разумем зашто је премијер рекао да је то добра вест
Он верује да ће влада учинити све у наредном периоду да Србија добије датум преговра до половине следеће године, што ће бити добар сигнал и за инвеститоре.

У опозиционом ДСС-у, међутим, имају потпуно другачије мишљење и верују да Србија неће добити датум за почетак преговора за чланство у ЕУ „док не преда Косово и Метохију дефинитивно и потпуно“.

„То је Савет министара пренео нашој влади и не разумем зашто је премијер рекао да је то добра вест за Србију“, рекао је шеф посланичке групе ДСС Слободан Самарџић.

Према његовим речима, Савет министара ће предложити Европској комисији да започне процедуру у вези са преговорима уколико Србија у довољној мери испуни обавезе у дијалогу са Приштином.

Јерков: Са нестрпљењем очекујем да видим платформу
ЛСВ поздравља дијалог и охрабрује владу да га настави, али проблем је што тај дијалог није заснован на платформи, каже шефица посланика ЛСВ Александра Јерков.

„Председник Скупштине је најавио да ће бити разговора о платформи, са нестрпљењем очекујем да видим платформу“, рекла је Јерков и нагласила да од политичког утицаја и вештине Србије зависи како ће задовољити интересе грађана и остварити пут ка ЕУ.

Савет шефова дипломатије ЕУ одлучио је да Србији додели датум за почетак преговора до краја јуна, уколико начини напредак у нормализацији односа са Приштином.

Савет ће о томе расправљати на пролеће 2013. године и уколико оцени да је начињен напредак, доделиће датум преговора за чланство у ЕУ до краја јуна следеће године.

 

(Танјуг)