Прочитај ми чланак

Ђилас: Ако неко сматра да власт у Београду треба да се мења, нека то и покуша

0

БЕОГРАД – Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је данас да свакодневно разговара са својим коалиционим партнерима, да су за њега избори завршени још 6. маја и да ако неко сматра да власт у престоници треба да се мења, нека то и покуша.

 

„Своју функцију доживљавам као посао, а посао је бити градоначелник Београда. Док постоји већина у парламенту ми радимо посао, а ако неко сматра да треба нешто да се мења, он то може да уради. Моје је сад само да радим и покушам да Београђанима буде што боље”, казао је Ђилас гостујући на Радио-телевизији Србије.

Према његовим речима, посао опозиције је да критикује и изразио наду да ће давати конструктивне предлоге који могу да се спроведу у дело „да нам свима буде боље”.

„Радили смо добре ствари претходне четири године и трудићемо се да будемо бољи колико год је то могуће”, истакао је Ђилас.

Он се осврнуо и на сутрашњу седницу Скупштине града Београда на којој ће једна од тачака бити буџет за наредну годину, и истакао да ће, иако ће бити смањен за пет одсто, донети и неке позитивне ствари.

Због смањеног буџета трпеће, како је рекао, сви грађани.

„Постоје закони који су донети на републичком нивоу, а који су смањили приходе граду Београду. С једне стране су мало растеретили грађане и привреду, али се то опет све врати пошто не можете да функционишете без озбиљног буџета”, рекао је градоначелник.

Међутим, како је додао, град ће помоћи најстаријим суграђанима тако што ће помоћ добијати сви који имају приходе до 20.000 динара, а не са 17.900 како је сада.

„Буџет ће донети још једну позитивну ствар, а то је да ће следеће године град финансирати 100 покушаја вантелесне оплодње за оне парове који су кроз тај програм већ успели да добију прво дете”, најавио је Ђилас.

На питање шта се променило од његовог извињења грађанима од понедљка због ситуације настале на градским улицама због снежних падавина, Ђилас је оценио да је сада ситуација што се тиче градског превоза знатно боља.

„Београђани су тог првог дана чекали дуже превоз и сматрао сам да је нормално и људски да се бар извиним ако не могу да поправим ситуацију. Треба да будемо свесни да када снег напада пола метра у три дана немогуће је да живот настави да тече најнормалније”, казао је Ђилас.

Он је подсетио да је првог снежног дана на улицама било 184 возила мање него обично, а да је већ следећег дана ситуација била другачија и да је мањкало само 44 аутобуса на улицама.

Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је данас да је компанија Делта „Реал Естате” поднела граду Београду захтев за повраћај новца на основу престанка права коришћења земљишта на локацији у Блоку 53 и додао да ће Град у те намене издвојити око 650 милиона динара.

Ђилас је Радио-телевизији Србије прецизирао да ће Град за те намене издвојити око 650 милиона динара, иако је, како је рекао, чуо да та компанија потражује више новца.

„Како сам чуо они ће тражити више новца. Ако не буду хтели оно што ми будемо предложили, онда ће ствар решавати суд. То је један од разлога зашто у мандату пре мене није почело са одузимањем тих свих парцела које су некоме дате или су у закупу, а он их није привео намени”, рекао је Ђилас.

Према његовим речима, Град ће то земљиште преузети и понудити на лицитацији.

„Град има обавезу да врати тај новац. Видећемо има ли заинтересованих да га купи, па ћемо, можда, и кроз то добити податак колико заиста вреди”, напоменуо је Ђилас.

(Танјуг)