• Почетна
  • СРБИЈА
  • Јерусалим Пост: Генерал Дража Михаиловић борац против тираније у Европи
Прочитај ми чланак

Јерусалим Пост: Генерал Дража Михаиловић борац против тираније у Европи

0

Јерусалим Пост (The Jerusalim Post) је објавио врхунски текст посвећен рехабилитацији некадашњег српског генерала Драже Михаиловића, тумачећи је као прилику да Срби исправе историјску грешку.

Реткост је пронаћи глобални медиј који на врхунски начин износи чињенице које се углавном прећуткују, оповргавајући сваку сумњу у дело генерала Драже Михаиловића.

Драгољуб Дража Михаиловић – Чича (Ивањица, Краљевина Србија, 27. април 1893 — Београд, ФНРЈ, 17. јул 1946) је био армијски генерал и начелник штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини, као и министар војске, ваздухопловства и морнарице Краљевине Југославије, у влади академика Слободана Јовановића и влади др Божидара Пурића, у току Другог светског рата.

Током Балканских ратова и Првог светског рата Дража је био официр Српске војске у Краљевини Србији.

Након Другог светског рата нове комунистичке власти су га осудиле на смрт и после стрељања сахраниле на тајном месту. Тренутно се пред Вишим судом у Београду води поступак за његову рехабилитацију.

Михаиловић је један од најодликованијих официра у историји модерне српске државе, а последње одликовање му је доделио постхумно амерички председник Хари Труман марта 1948. године, одликовао га је орденом Легија за заслуге првог степена због организовања и вођења веома важних снага отпора против непријатеља у окупираној Југославији, спасавању америчких авијатичара оборених над Југославијом, доприносу савезничкој ствари и помоћи у коначној победи Савезника у Другом светском рату.

Јерусалим Пост га назива једним од највећих европских бораца против Тираније у Европи током Другог светског рата.

 

(СНП „Наши“)