Прочитај ми чланак

Све више Руса у краљевачким школама

0

Представници амбасаде Русије у посети Краљеву. Све већи броја ђака руског порекла.

Из Санкт Петербурга дошли у Мачву да беру воће и пеку ракију

Валентин Кољасев, први секретар амбасаде Руске Федерације у Србији, и Наталија Коцев, в. д. руководиоца српског одељења Међународног фонда јединства православних народа, обишли су у среду нове домове неких својих сународника, који се последњих година досељавају на подручје Краљева.

Претходно су разговарали са председником Скупштине града Сретеном Јовановићем и другим градским челницима. Осим неких питања привредне, научне, културне и других видова сарадње српског и руског народа, а због све већег број ђака руског порекла, иницирано је и увођење руског језика у основне и средње школе, макар само на начин и у обиму који би задовољио основне потребе ђака из још малобројне руске заједнице на овом подручју.

– У села између Краљева и Матарушке Бање, колико сам обавештена, доселила се 21 руска породица са више од 50 чланова, од којих су већина школска или предшколска деца. Било би добро да се тој деци омогући и учење руског језика, који сте ви некад и имали као редован наставни предмет – нагласила је Наталија Коцев.

Као добри домаћини, Краљевчани су обећали да ће се заложити да се ова иницијатива спроведе у дело не само у краљевачким већ и другим школама по Србији у којима уче и досељена или већ и овде рођена руска деца.

Књиге
Ппредставници руске амбасаде посетили су и библиотеку “Стефан Првовенчани” и директорки Драгани Типсаревић уручили стотинак оригиналних књига руске литературе штампаних на руском језику, верујући да ће ове књиге користити не само њихови досељени сународници већ и Краљевчани који се добро служе руским јзиком.