Прочитај ми чланак

Јапан: Цунами ударио у обалу

0

Цунами висок један метар ударио североисточну обалу Јапана након земљотреса јачине 7,3 степени Рихтера. Нема извештаја о штети и жртвама. У Фукушими безбедно.

Након првог земљотреса регистрована су три накнадна удара магнитуде 6,2, 5,5 и 4,7. Одмах је проглашена узбуна и наређена евакуација у неким местима приобаља.

Епицентар потреса на североистоку земље био је у Тихом океану на дубини од око 10км, удаљен од обале 240км, а од Токија 492км. Ипак, зграде у главном граду су се жестоко затресле, јављају агенције.

Власти су саопштиле да префектури Мијаги, која је после земљотреса и цунамија опустошена 2011. године, прете таласи висине између 50 центиметара и два метра.

ББЦ јавља да су они неупоредиво мање разорни од цунамија високог 11 метара из прошле године и да немају снаге да угрозе широко подручје источне обале Јапана.

„Тренутно делује да ће штета бити ограничена, али чак и талас висине од једног метра би могао да представља значајан догађај“, јавља извештач британске куће.

Радници нуклеарке Фукушима су се из предострожности склонили на безбедна места у комплексу, а саопштено је да су сви системи стабилни и да нема опасности.

„Узбуна због цунамија је још на снази, останите у вишим деловима ваших градова“, поручили су званичници након првог удара таласа.

Јапански премијер Јошихико Нода упутио се у своју канцеларију одакле ће пратити развој ситуације, а национална телевизија НХК је прекинула редовни програм како би упозорила грађане на опасност.

„Сетите се прошлогодишњег земљотреса и цунамија. Позовите комшије и бежите у више пределе“, рекао је извештач на ТВ НХК.

У марту 2011. године Јапан је погодио снажан земљотрес магнитуде 9 степени, после кога је разорни цунами ударио источну обалу земље. У катастрофи је страдало више од 15.000 људи, нестало је више од 3.200 особа, а дошло је и до нуклеарног инцидента у Фукушими.

 

(Б92)