Мирослав Лазански: Унија са Русијом? Одлично!

Приступањем војно – политичкој Организацији договора о колективној безбедности и сарадњи – ОДКБ, чији је лидер Русија, Србија би у будућности имала некога ко би штитио њен тетироријални интегритет, оценио је војни коментатор Мирослав Лазански.

Слање парламентарне делегације у ОДКБ је веома добра ствар за Србију, којом би она заслужила поштовање Запада и остварила практичну корист, рекао је Лазански.

„Колективна безбедност у Европи не може да постоји без Русије. Будући да је ОЕБС, као организација која је гарантовала безбезност, одавно постао гомила бирократа који само узимају паре, треба да постоји нека организација која ће заиста гарантовати интегритет својим чланицама.

Зато је сарадња са ОДКБ веома добра, ОДКБ је организација која гарантује територијални интегритет својим чланицама и ми, слањем парламентарне делегације, што је пут ка чланству, стварамо услове за такву подршку – објаснио је Лазански.

Он сматра и да би у економском смислу чланство у ОДКБ било веома добро за Србију јер би нашој земљи тада био отворен пут за пласирање војне опреме на тржиште свих земаља чланица.
Србија признаје Косово у фазама

Коментаришући актуелну ситуацију у преговорима Београда и Приштине, Лазански је оценио да је главна грешка власти у Србији што се о тим стварима не расправља у скупштини.

„Ова влада понавља грешке претходне – ни питање прелаза, ни царине нити било чега везаног за Косово није било предмет расправе у скупштини. Затим, уколико се, како политичари тврде, ништа неће променити, зашто се онда уопште преговара о било чему. И та идеја о официрима за везу мислим да неће проћи.Делује ми као се независност Косова остварује у фазама- рекао је Лазански.

„Досадашња сарадња са Русијом била је никаква, имали смо само сарадњу са НАТО- ом, која би се могла окарактерисати и као претерана јер смо ми били спремни да урадимо и више него државе које су његове чланице, а да заузврат не добијемо ништа. Сарадња са ОДКБ је одлична прилика да се све то избалансира – закључио је Лазански.

Слање парламентарне делегације Србије у ОДКБ најавио је председник Србије Томислав Николић, након састанка са замеником руског премијера Дмитријем Рогозином.

Иначе, оснивање ове организације иницирала је Москва, која у последње време инсистира на њеном јачању. Управо са тим циљем формиране су колективне оружане снаге за оперативно деловање, које би могле да делују на територији било које земље чланице, а чију окосницу чине руске трупе.

Организацију чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Таџикистан и Узбекистан, а у сличном статусу би са Србијом била и Украјина.

Хрватски генерали и Харадинај ослобођени под притиском САД

САД имале су велику улогу у ослобађајућим пресудама хрватским генералима Младену Маркачу и Анте Готовини, као и некадашњем лидеру ОВК Рамушу Харадинају.
– Америка је била принуђена да, под притиском Хрватске, ургира за ослобађање генерала како се не би обелоданила јавна тајна о учешћу америчких генерала у операцији „Олуја“. Сви знамо да Хрватска војска није самостално извела ту акцију, већ да су велику улогу у томе свему имали и Американци – рекао је Лазански.

Према његовим речима, слична ситуација била је и са Харадинајем, који је ослобођен јер је то такође било у интересу Америке.

-Ослобађањем Харадинаја, Американци су планирали да купе политичку стабилност на овом подручју. Харадинај ће бити премијер, Хашим Тачи председник и тиме они сматрају да су обезбедили политички мир што се тиче Албанаца – рекао је Лазански.

Према оснивачким и званичним актима ОДКБ има за циљеве одржавање мира, међународне и регионалне безбедности и стабилности, заштиту на колективној основи независности, територијалну целовитост и суверенитет земаља чланица, а приоритет је у примени опште прихваћених политичких средстава. ОДКБ делује, на очувању демократског поретка, основаног на оплтепризнатим принципима мерународног права.

 

(Прес онлајн)