Прочитај ми чланак

УЖАС: За ово је Готовина награђен слободом?!? (Видео)

0

Судије у образложењу пресуде сматрају да Готовина и Маркач нису криви за преко 1.900 убијених и несталих и преко 250.000 протераних Срба из Книнске крајине

Ослобађање двојице хрватских генерала, ратних злочинаца, Анте Готовине и Младена Маркача подигло је на ноге јавност у Србији, која је изразила незадовољство, шок и неверицу скандалозном пресудом Хашког трибунала, док је у Хрватској у току опште славље.

Судије Хашког трибунала у образложењу пресуде сматрају да Готовина и Маркач нису криви за преко 1.900 убијених и несталих и преко 250.000 протераних Срба из Книнске крајине.

Готовина је ослобођен и за прекомерно гађање градова Бенковца, Обровца и Книна, а судско веће утврдило је да није било у питању неселективно гађање цивилних циљева.

Да подсетимо, Хрватска војна операција “ Олуја“ започела је у четири сата ујутро 4. августа 1995 године артиљеријском припремом дуж целог сектора Југ и Запад и Север, а главно командујући на јужном стратешком правцу био је генерал Готовина, који је ослобођен оптужбе за удружени злочиначки подухват с циљем уклањања српског становништва из Крајине претњом оружане силе зашта је у првостепеном поступку био осуђен на 24 године затвора, а Младен Маркач командант специјалне полиције на 18 година затвора.

Операцију Олуја обележио је велики број злочина како у току саме операције, тако и после ње, па ту ваља споменути напад хрватских мигова и хеликоптера на избегличку колону код Двора на Уни, затим Петровачка цеста, а посебно је сурово било ликвидирање старијег становништва по Равним Котарима и свирепо стрељање хендикепираних особа у Двору коме су присуствовали и дански војници Унпрофора, као и камеовања избегличких колона које су се аутопутем повлачиле према Србији.

Пред налетом хрватске војске и тенкова из РСК побегло је 250.000 људи који су спас потражили у тадашњој СРЈ и Републици Српској.

Срби туже МПРИ због планирања Олује

Суд у Чикагу почетком септембра ове године прихватио је тужбу против америчке корпорације Милитери профешнал ризорсиз (МПРИ) коју су тужиле српске организације у САД „Жртве геноцида у Крајини“ и „Српски крајишки сабор“ због учествовања у операцији Олуја.

Срби оптужују МПРИ да је обучавала Хрватску војску у Олуји, операцији геноцида и прогона 200.000 Срба из Крајине.

Суду је достављен уговор између МПРИ и Хрватске о обуци хрватских официра и војника. Судија Рубен Кастиљо, из Федералног суда у Чикагу, прогласио је државу Илиноис надлежном за суђење с обзиром да МПРИ има филијале и послове у тој држави. Срби из Хрватске који су поднели тужбу живе у Чикагу, Милвокију, Рокфорду и околини.

Представник тужене фирме МПРИ тврди да тужба нема озбиљно утемељење. Овај службеник је 1990-их година радио у канцеларији ове фирме у БиХ, али није желео да се представи.

Срби су у тужби навели да од МПРИ траже 10 милијарди долара, односно 25.000 за сваког од 200.000 избеглих Срба.Службеник тврди да МПРИ није никаква тајна организација, нити обавља прљаве послове за америчку владу. Кажу да је највећи корисник њихових услуга америчко Министарство обране, али и да имају 25 седишта широм држава у САД-у и да сарађују са више од 40 земајја света.

МПРИ је основана 1987. и чине је пензионисани официри америчке војске.Саговорник признаје да је МПРИ 1994. сарађивао с хрватском војском, али не види у томе кршење УН ембарга на наоружавање Хрватске.

– Ми не наоружавамо, наша мисија је обучавање кроз процес тренинга, с циљем да се наши корисници подуче како да организују логистичку подршку… – каже ова представник.

Додаје да они не могу да читају мисли и намере њихових партнера, односно да није знао за које операције су обучавали Хрвате.

Чињеницу да се Федерални суд у Чикагу прогласио надлежним, сматра нормалном правосудном процедуром, али тужбу оцењује промашеном, али признаје да је у акцију био укључен амерички државни врх.

Анте Готовина је иначе уочи Олује посетио тренинг центар у америчком Форт Ирвину, а након тога је у друштву двојице америчких аташеа обишао Динару.

Сећање на стравичне злочине над Србима оставио је филм „Олуја над Крајином“ због кога се дигла цела Хрватска тврдећи да је лажан, а показао је само делић етничког чишћења Срба у Републици Српској Крајини, који можете погледати овде.

Пажња, видео снимак узнемирујућег садржаја!

 

(Курир)