Прочитај ми чланак

Срамота: Хрвати – ћирилица је хрватско писмо!

0

Ћирилица је хрватско писмо – последња је у низу суманутих тврдњи из Загреба. Наиме, међународни научни скуп „Хрватска ћирилична баšштина“, поводом 500. годишšњице šштампања книге „Дубровачки ћирилски молитвеник“, почео је у Хрватској академији знаности и уметности (ХАЗУ).

Хрвати сад тврде како су измислили ћирилицу!?

На скупу ће излагања имати 25 стручњака из Хрватске и Босне и Херцеговине, док стручњаке за ћирилично писмо из Србије очигледно нико није ни звао.

Председник ХАЗУ академик Звонко Кусић навео је у поздравном говору да је хрватска ћирилична башšтина „свесно или подсвесно била потискивана“, док је академик Стјепан Дамјановић указао да је од од 11. до 18. века на великим деловима хрватске територије становнишšтво своје културне потребе израžжавало и ћирилицом, наравно без објашšњења да ли су Срби били поменуто „становнишšтво“.

– Већ на средњовековним каменим споменицима и то на крајњем хрватском северозападу није редак случај да се меšшају глагољица и ћирилица – рекао је Дамјановић и додао како после таквих следе и епиграфи на којима се налазе само ћирилична слова.
Академик Аница Назор је указала да се у предговору „Молитвеника“, у издању Српске краљевске академије из 1938. године ова књига сврстава у српску традицију, али да се ипак истиче „да је Молитвеник“ написан западном ћирилицом, коју су редовно употребљавали католици и муслимани“.

 

(Вести онлајн)