Прочитај ми чланак

СКАНДАЛОЗНО: Хаг спреман да осуди Шешеља и на 35 година затвора!

0

БЕОГРАД – Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке, против кога се води поступак у Хагу за наводне ратне злочине на простору Хрватске, БиХ и Војводине од 1991. до 1993. године, могао би да буде осуђен и до 35 година. 

Према неким информацијама које су стигле из Руске Федерације судије Трибунала у Хагу у марту 2013. могле би да осуде Шешеља на казну затвора између 25 и 35 година робије, што би био правни нонсенс.

– Иако, не постоји правна могућност да лидер радикала остане више у притвору у Хагу, не треба одбацити овакву могућност поготово, ако она долази из Русије. Последња дешавања и пуштање на слободу Анту Готовину и Младена Маркача који су већ били осуђени у првостепеном поступку, па сада пуштени, говори нам само д у Хагу има свега осим правде. Али оваква могућност и осуда Шешеља била би додатни преседан у правосуђу – наводи наш извор.

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је да Шешељ буде осуђен на 28 година затвора због, како су навели, злочина над несрбима у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини од 1991. до 1993. године.

Тужилац Матијас Маркушен тврди да је Шесељева кривица доказана и затражио од судија да Шешеља прогласе кривим по свих девет тачака оптужнице која га терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, а то према речима нашег саговорника су чисте глупости.

Лидер СРС-а оптужен је за злочине против човечности – прогон несрба на политичкој, расној и верској основи; депортацију и присилно премештање, као и за кршење закона и обичаја ратовања – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Према таквој оптужници, која се сматра апсолутно политичком, Шешељ је, наводним, говором и пропагандом мржње починио прогон Хрвата из Вуковара и војвођанског села Хртковци, док су остале злочине физички починили добровољци СРС-а које је он регрутовао, индоктринирао мржњом према несрбима, организовао и послао на ратишта, у оквиру удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било стварање Велике Србије.

Шешељ је 20. марта 2012. Када је изнео завршну реч рекао да је процес против њега био политички мотивисан и да је био изложен политичком прогону.

– Овај процес био је процес на задату тему – рекао је Шешељ и објаснио да је тужилаштво тек после подигнуте оптужнице почело да води истрагу како би јој прилагођавало изјаве сведока.

Челници Српске радикалне странке, после одлуке да се на слободу пусте Готовина и Маркач, затражили су пуштање на слободу и Војислава Шешеља.

Суђење Шешељу почело је у новембру 2007. У судском притвору у Шевенингену Шешељ је од 24. фебруара 2003. године, када се добровољно предао одмах пошто је Трибунал обелоданио оптужницу против њега.

 

(Правда)