Прочитај ми чланак

Председник ЦАНУ: Црна Гора не треба да постоји

0

Подгорица – Председник ЦАНУ Момир Ђуровић каже да је Црна Гора „нецивилизована, недемократска и стаљинистичка држава и да као таква не треба да постоји“.

Ђуровић је то рекао, како је објавила подгоричка „Побједа“, 25. октобра у Скопљу, на ручку са председником Македонске академије наука и уметности Владом Камбовским, у присуству црногорског амбасадора у Скопљу Душана Мрдовића.

Из Министарства вањских послова и европских интеграција Црне Горе „Побједи“ је, како је наведено, званично потврђено да је Мрдовић о изјавама Ђуровића послао дипломатску забелешку, под ознаком „поверљиво“.

Мрдовић је у депеши навео да је председник Црногорске академије наука и уметности изузетно негативно говорио о председнику Црне Горе Филипу Вујановићу, бившем министру спољних послова Милану Роћену и министру науке Сањи Влаховић.

„Побједа“ наводи да потврду о садржају изјаве Ђуровића има од три „високорангиране личности“ из политичког живота Црне Горе које су имале увид у депешу Мрдовића.

Ђуровић је раније дошао у веома оштар сукоб са црногорским министром за науку Сањом Влаховић и Владом Црне Горе, због одлуке да се укине Дукљанска наука и уметности и да њени чланови, по утврђеним критеријумима, уђу у ЦАНУ.

Председник ЦАНУ је, према неким ранијим медијским наводима, претио Сањи Влаховић и омаловажавао њену функцију.

Влада Црне Горе је и редуковала буџет за потребе ЦАНУ, јер је оцењено да се додељена средства нерационално троше.

 

(Бета)