• Почетна
  • СВЕТ
  • Меркел и Путин јачају немачко-руски савез: Састанак вредан 2,5 милијарди евра
Прочитај ми чланак

Меркел и Путин јачају немачко-руски савез: Састанак вредан 2,5 милијарди евра

0

Није непознаница да Немачка и Руска Федерација изузетно добро сарађују у привреди. Тако да 695 електричних локомотива, које ће немачки Сиеменс АГ испоручити Руским Жељезницама (РЗД), не требају никог да чуди.

Захваљујући уносном уговору од 2,5 млрд евра, који је потписао први човек Сиеменса, Peter Loescher, након посете канцеларке Меркел Москви, руске железнице ће се модернизовати немачким локомотивама.

Медији се не труде превише да преносе како је канцеларка имала изузетно плодну „службену“ посјету Русији. Немачки парламент јој је дао задатак да најпре укори „цара Владимира због антидемократског и репресивног владања“.

Ангела Меркел је кренула на пут у друштву осам министара и владиним авионом пуним привредника. Они су, одмах по слетању у московску ваздушну луку, пожурили на потписивање уносних уговора са руским партнерима.

Loescherоv уговор о производњи и испоруци 695 електричних локомотива је један од најуноснијих. Разговорима су присуствовали и челници Газпрома, о чијем плину зависи цијела ЕУ, а чији челници не пропуштају овакве прилике, када су руско-немачки сусрети у питању.

Ту је и незаобилазни Герхард Шредер, социјалиста, бивши канцелар и председник Северног тока Газпрома, гасовода који испоручује руски гас Немачкој кроз Балтичко море, заобилазећи Пољску и Украјину.

Реализација тог гасовода је узрокована отвореним непријатељством Пољске и Украјине према Москви, те се стога Газпром (2005.) одлучио за тај потез, уз велико одушевљење Немаца. Јер без транзита преко трећих земаља, Немци су сигурни како испорука неће зависити о напетим односима Москве и ове две земље.

Сименс је сад, у утакмици за модернизацију руских железница, избацио из игре француски Алстом, који је Русима предлагао своје ТГВ (високобрзинске возове-Trains Grand Vitesse). На линији Москва-Ст.Петерсбург, Сиеменс возови возе брзином 250 км / х, а исти возови су почели возити и на релацији Москва-Нижни Новгород.

Канцеларка Меркел је потписала уговоре искључиво у име Немачке, али је испало да представља целу ЕУ. „Европа говори једним гласом“, рекао је Путин.

Ово је показатељ како је Немачка одлучна у науму да интегрише своју моћну индустрију с руским ресурсима. На обострану добит и задовољство.

У не тако давној историји амерички Савет за иностране односе , је саветовао председника Рузвелта да се директно укључи у рат против Рајха, „јер уколико Немачка остане у савезу с Русима, наше мултинационалне компаније неће више моћи ништа тамо продати „. Да ли је Рузвелт управо због тога објавио рат Немачкој, неће се никада са сигурношћу да сазна.

Поучена искуством, немачка дипломатија је истовремено у изузетно добрим односима и са САД-ом. Немачки министар спољних послова, Гвидо Вестервеле, позвао је Обамину администрацију да разради нацрт уговора о „Европско-америчком савезу за слободну трговину“.

Дакле, радило би се о заједничком тржишту УСА-ЕУ, тзв. ТАФТА (Trans-Atltantic Free Trade Agreement.) Нешто слично тржишту НАФТА, које Вашингтон већ има заједно с Мексиком и Канадом. Но, у том савезу се зна ко је од ове три земље једини главнокомандујући . Изгледа да Европа одиста говори само једним гласом, као што је изјавио Путин, оним немачким.

izvor(i): http://www.comedonchisciotte.org/site/modules.php?name=News&file=article&sid=11110&mode=thread&order=0&thold=0 | http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=137583&cHash=758f2fd678

 

(Адванце)