Прочитај ми чланак

Медлин Олбрајт: Срби су изванредан народ!

0

Бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт изјавила је у Хагу на промоцији своје књиге да су „Срби изванредан народ, са значајном историјом“.

„Имам највеће поштовање према њима“, рекла је Олбрајтова на промоцији њене најновије књиге „Прашка зима“ у једном хашком позоришту. Изјава је уследила непуних месец дана после инцидента у једној књижари у Прагу.

Како су пренели медији и према снимку на „јутјубу“, група просрпски оријентисаних Чеха је испровоцирала Олбрајтову и она у једном тренутку повикала: „Излазите, излазите“ и „Одвратни Срби“.

Олбрајтова је у била гошћа познатог литерарног програма „Бордер Китћен“, који угошћава истакнуте ауторе из целог света у Хагу и Антверпену, у Белгији.

Да се није радило о стандардном књижевном програму, видело се по појачаном обезбеђењу на улазу у зграду позоришта, као и у књижари „Фервајс“, у центру града, где је Олбрајтова више од сата потписивала књиге заинтересованима.

Олбрајтова је изјавила да су међународни кривични судови, какав је Трибунал за бившу Југославију, у чијем је оснивању она активно учествовала, важни како би се колективна кривица заменила индивидуалном кривицом починилаца.

„Не може се целој нацији приписати колективна кривица, постоје појединици који су одговори за етничка чишћења, геноцид, ратне злочине“, поручила је Олбрајтова.

Бомбардовање Србије 1999. Олбрајтова види као акцију која је довела до „успешног окончања етничког чишћења“.

Питање бомбардовања Србије 1999. за Олбрајтову је остало питање „моралног избора“.

„Ишла сам у Москву и тамо су ми рекли да ће ставити вето на сваки наш предлог за Косово. Ми зато нисмо ишли пред УН, него директно у НАТО и имали смо успешно окончање етничког чишћења. Али, у УН се на то још гледа као на нелегалну акцију“, изјавила је Олбрајт.

 

(Танјуг)