Прочитај ми чланак

Харадинај ослобођен: Српске телевизије пуштају хумористичке емисије!

0

Док се читала ослобађајућа пресуда Рамушу Харадинају српске телевизије са националном френквенцијом пуштале хумористичке емисије (РТС) или емитовале програм као да се уопште ништа не дешава у Хагу.

Хашки трибунал ослободио ја оптуженог за злочине над албанским, српским и ромским цивилима у логору ОВК у Јабланици 1998. године.

09.38 – Судско веће Хашког трибунала ослободило Рамуша Харадинаја. 

09.33 – Судско веће: Рамуш Харадинај није крив за удружени злочиначки подухват. Тужилаштво није изнело доказе који би потврдили наводе да је Харадинај уопште знао за догађаје у логору Јабланици.

09.20 – Судско веће одбацило наводе о мучењу тројице Црногораца. Доказано да је Скендер Кучи преминуо од последица батинања у логору Јабланица. 

09.05 – Почело изрицање пресуде Харадинају, Баљају и Брахимају. Пресуду ће донети веће којим председава Џастис Баконе Молото из Јужне Африке, а чланови већа су Бартон Хол са Бахама и белгијски судија Ги Делова

 

Хашки трибунал изриче нову првостепену пресуду једном од најважнијих команданата Ослободилачке војске Косова Рамушу Харадинају, као и његовим помоћницима Идризу Баљају и Љаху Брахимају.

 

Они се терете за злочине над српским цивилима у области Дечана, на Косову и Метохији, 1998. године. Тужилаштво трибунала је затражило 20 година затвора, а одбрана да Харадинај и саоптужени буду ослобођени.

У првом суђењу, веће Трибунала је Харадинаја и Баљаја ослободило свих оптужби, а Брахимај је осуђен на шест година затвора.

Међутим, Жалбено веће Трибунала је у јулу 2010. године укинуло ослобађајуће пресуде и предмет вратило на поновно суђење.

Харадинај, Баљај и Брахимај су у шест тачака оптужени за убиства, окрутно поступање и нехумане поступке, као и кршење закона и обичаја ратовања. Они се терете за злостављање, мучење и убиство најмање осам притворених у Јабланици, од којих су двојица били Срби, а остали Роми и Албанци.

Током поновљеног суђења, ниједан од оптужених није изводио доказе одбране, пошто, по речима Харадинајевог браниоца, нису имали од чега да се бране, уверени да тужиоци нису доказали њихову кривицу.

Косовски Албанци очекују ослобађајућу пресуду, а Приштина је спремна за славље. Алијанса за будућност Косова, организоваће у Приштини јавно праћење изрицања пресуде Харадинају – велики екран биће постављен у 9 сати у центру града, а слични догађаји биће организовани у Ђаковици, Пећи и Дечанима.

 

(РТС)

1