Прочитај ми чланак

Мркић на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији

0

Министар спољних послова Србије Иван Мркић учествоваће на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији. Генерални секретар УН Бан Кимун поднеће тромесечни извештај о стању у јужној српској покрајини.

Савет безбедности УН у Њујорку разматра ситуацију на Косову на седници на којој ће учествовати и министар спољних послова Србије Иван Мркић.

Извештај Ненада Зафировића

Како је саопштило Министарство спољних послова, Мркић ће, осим учешћа на седници Савета безбедности, имати и одвојен сусрет са генералним секретаром УН Бан Кимуном.

У српској делегацији биће и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Како највљују у српској делегацији, министар Мркић изразиће неслагање са одлуком Међународне управљачке групе, али ће нагласити и спремност Београда за наставак дијалога са Приштином, у циљу постизања свеобухватног решења којим ниједна страна неће бити победник нити губитник.

Мркић ће још једном апеловати на међународну заједницу да обезбеди основна људска права и слободе Срба на Косову, као и заштиту српских верских и културних споменика.

Бан Кимун у редовном тромесечном извештају охрабрује Београд и Приштину да наставе дијалог уз посредовање Европске уније, као и да примене до сада постигнуте споразуме.

„Радујем се наставку дијалога и надам се да може бити створен замах да се Београд и Приштина постепено, али сигурно крећу ка нормализацији односа и успостављању трајног мира у региону“, навео је генерални секретар УН.

У извештају за период јул–октобар 2012, Бан Кимун оцењује да је било позитивног развоја у напорима у вези са применом споразума постигнутих у дијалогу.

„Поздрављам уверавања добијена од Београда и Приштине у погледу њихове спремности и посвећености наставку снажног ангажовања у дијалогу који води ЕУ, решавању спорних питања мирним средствима и задржавању њихове заједничке европске перспективе“, навео је генерални секретар.

Бан Кимун оцењује да конструктивни кораци који су предузети у посматраном периоду по питању заједничког управљања прелазима и регионалне сарадње пружају основ за оптимизам.

„Ти кораци треба да буду праћени доследном применом тих споразума, као и споразума постигнутих током протеклих рунди дијалога, истакао је Бан.

Кад је реч о безбедносној ситуацији, Бан Кимун указује да релативан мир у претходном периоду, посебно на северу Косова, који треба одржати. Позвао је лидере две стране на „уздржаност, стрпљење и добру вољу неопходну да се дође до одрживог решења“.

 

(РТС)