Прочитај ми чланак

Данска: Хитно зауставити азиланте из Србије!

0

Данска народна партија затражила је од владе да привремено обустави давање азила странцима због повећаног прилива захтева за азил, поготово оних које подносе Роми из Србије.

– Повећан је број захтева за азил, а влада ништа не предузима. Наш азилантски систем је под толиким притиском да је Данској неопходна пауза – изјавио је портпарол те десничарске партије Мартин Хенриксен, наведено је на сајту Данске народне партије.

Према његовим речима, очекује се да ће до краја године Данска примити око 6.000 захтева за азил.

Хенриксен је рекао да припадници ромске заједнице у Србији представљају велики проблем, који мора бити хитно решен јер су они, како је навео, највећи терет за Данску. Он је указао и на компликовану процедуру враћања подносилаца захтева којима је азил одбијен, који обично остају у земљи још пола године.

– Очигледно је да су свесни да не могу да остану у Данској и да долазе овде само из некакве користи. Ми то не можемо да прихватимо и из тог разлога Данска народна партија предлаже привремено обустављање давања азила – рекао је Хенриксен.

Немачка, Француска, Холандија, Белгија, Луксембург и Шведска затражили су прошлог месеца од ЕУ да размотри мере којима би спречила лажне азиланте са Западног Балкана да злоупотребљавају визну либерализацију и заложили се за усвајање механизма који би омогућио привремену суспензију безвизног режима.

У земљама Шенгенског споразума је ове године знатно повећан број захтева за азил. Највише подносилаца покушава да добије азил у Немачкој, у којој је забележен пораст од 143 одсто у односу на претходну годину, и то углавном из Србије.

 

(Телеграф.рс/ Тањуг)