Прочитај ми чланак

Бакир Изетбеговић: „Сусрет с Николићем можда и никад“

0

Сарајево – Бакир Изетбеговић изјавио да се са преседником Николићем никада неће сусрести ако буде слао поруке да геноцида у Сребреници није било, јавља Анадолија.)

Коментаришући чињеницу да је прошлог месеца отказао сусрет са српским председником Томиславом Николићем због његових изјава да „Босна полако одумире“ и да у „Сребреници није почињен геноцид“, Изетбеговић је одлучно потврдио да се са председником суседне државе никада неће сусрести „ако буде слао такве поруке о Босни и Бошњацима“.

Изетбеговић је изразио жаљење што нема прилику да разговара са лидерима попут Бориса Тадића, преноси агенција Анадолија.

Председавајући Председништва БиХ изјавио је да „Турци у Босни и Херцеговини делују као смирујући фактор“, преноси агенција Анадолија (АА).

Одговарајући на питање зашто је рекао да је турски премијер Реџеп Тајип Ердоган и бошњачки лидер, Изетбеговић је поновио да „Ердогана многи муслимани доживљавају као свог лидера“, укључујући Палестинце и Бошњаке.

„Муслимани су Умет, који има глобалне проблеме и они траже глобалне лидере. Један од тих глобалних лидера, који може направити спој муслиманских и секуларних вредности, сигурно је Ердоган. Муслимани га сасвим сигурно осећају као човека који артикулише њихове интересе, изговара речи који су њима на понос, стоји иза њихових осећаја. Многи муслимани у свету тако мисле. На пример, Палестинци, па и Бошњаци“, казао је Изетбеговић.

Он је појаснио да његов отац, први председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић „Ердогану није могао оставити Босну у аманет“, али „му јесте оставо у аманет бригу о Босни“.

„Мој отац је и Американцима оставио у аманет бригу о Босни, односно да се у БиХ не понове ратови“, рекао је он.

Надаље, појаснио је да у ситуацији када годинама нема никаквих односа између БиХ и Србије онда Турци „гледају да направе неке споразуме, сусрете, трилатерале који њима, на крају, не требају, а коштају их новца и времена“.

„Пре годину дана Борис Тадић је у Београду окупио све Србе. Тамо је био и Милорад Додик. Долазе нам овде њихове владе. Заједно у Бањалуци заседају владе РС и Србије. У Херцеговини имате мостове и улице који се зову по Фрањи Туђману. Хрвати га осећају као заједничког лидера. Само се нама длака цепа на четворо. Сви ми имамо неке народе који стоје иза нас.Турци стоје иза БиХ и иза Бошњака, али на паметан начин. Неће нас подржавати у конфликту, али подржаваће нас у помирењу, обнављању економије и међуљудских односа, у интеграцијском процесу на путу према ЕУ и НАТО-у“, рекао је Изетбеговић гостујући у емисији „Поштено“ Федералне телевизије (ФТВ), а преноси Анадолија.

Додао је да је Турска сада 16. сила света која може донети капитал, инвестиције и помирење, а да заузврат „ништа не жели“. Верује да ће, када то схвате, и у Републици Српској променити свој однос према Турцима и Турској.

„Нека кажу шта су то Турци лоше рекли, урадили, покренули иницијативу… А ја ћу набројати 10 добрих ствари“, навео је он.

Изетбеговић је у интервјуу, такође, казао да је био спреман да посети стратишта Хрвата и Срба у Грабовици код Мостара и на Казанима код Сарајева, али да је хтео да верски великодостојници и угледи интелектуалци заједно са њим посете сва стратишта у БиХ. Но, није наишао на позитиван однос, па сам није хтео да одлази на споменута места.

Говорећи о инвестицијама, најавио је скора улагања Азербајџана у БиХ, као и реализацију кредита из Турске за повратнике. Истакао је и интерес да Турци на овим простору буду присутнији, али је упозорио да се мора порадити на приликама у земљи, јер инвеститори беже из нестабилних подручја.

Негирао је наводе да је инсистирао бошњачки представници буду у новој коалицији у Црној Гори. Потврдио је да се састао са представницима Бошњака, јер кад Београд окупља све Србе „могу и ја да посетим Бошњаке у Црној Гори“.

Говорећи о подршци Резолуцији о Сирији, што је довело до једне од криза у БиХ, Изетбеговић је апострофирао да га догађаји у тој земљи подсећају „на оно што смо ми овде преживели“. Говорећи о негодовањима из Републике Српске по том питању, што сматра неоснованим, Изетбеговић је рекао да постоји „црвена линија испод које се не може ићи“.

Најавио је да ће Странка демократске акције (СДА) свим демократским средствима блокирати споразум Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Социјалдемократске партије (СДП), односно Додика и Златка Лагумџије.

„Употребићемо све демократске механизме да блокирамо ту ствар“, тврди Изетбеговић.

Истакао је и уверење да тај документ неће прихватити поједини људи из Савеза за бољу будућност (СББ) БиХ Фахрудина Радончића, јер зна „да тамо има патриота“. Верује да ти људи неће гласати за овакав документ због „туђих фотеља“.

Негативно се изразио и о предлогу Милорада Додика да се БиХ демилитаризује, тврдећи да БиХ не може дозволити демилитаризацију у ситуацији када су наоружане две суседне земље.

На питање да ли ће на Конгресу СДА идуће године преузети водство странке, Изетбеговић је додао како „о томе није размишљао“.

Коментаришући оптужбе о његовом наводном криминалу, Изетбеговић је казао да ће се повући из Председништва БиХ и политике уопше ако неко докаже да су тачни наводи о његовим незаконитим активностима и да је „јавним или тајним пословним везама“.

„Никад се нисам огрешио ни о људске, нити од Божје законе. Читав живот сам посветио раду за БиХ и бошњачки народ“, закључио је Изетбеговић.

 

(Анадолија)