Прочитај ми чланак

Српски језик пред дигиталним изумирањем

0

Најмање 21 европски језик у опасности је од дигиталног изумирања, а међу њима је и српски

Београд – Најмање 21 европски језик у опасности је од дигиталног изумирања, а међу њима је и српски језик, истакнуто је данас на скупу у хотелу „Хајат“ поводом Међународног дана језичких технологија, а на основу истраживања међународне мреже Мета-нет.

„Ствар још није тако драматична, али треба дугорочно гледати на проблем. Ми имамо утисак да користимо наш језик, али оне велике примене као што је проналажење информација, аутоматско резимирање документације нису присутни“, рекао је професор Математичког факултета Душко Витас.

Он додаје да опасност од изумирања језика постоји, али да још увек није драматична и да се морају развијати информатички алати који помажу опстанку језика у новом добу.

Професор Витас је истакао да има области где је доста урађено као што је, рецимо, препознавање говора где је значајан допринос дала група са Техничког факултета у Новом Саду.

„Када су писани текстови у питању група окупљена око Математичког и Филолошког факултета у Београду је развила разне алате, а то су електронски речник српског, паралелни тестови српског са другим језицима и разне апликације“, истакао је професор Витас.

Математички факултет и Институт „Михајло Пупин“ представили су на данашњем скупу пројекат „Цезар“ чија је улога да се спречи изумирање српског језика у дигиталном добу и побољша његова употреба.

Професор и ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић нагласио је да овај универзитет осим образовне улоге и научноистраживачког рада има улогу у очувању националног идентитета.

„Пред нама је велики изазов да се искористе све предности које савремене технологије пружају, али да се очува национални идентитет и да се мали језици не изгубе“, закључио је Бумбаширевић.

Са скупа је поручено да осим малог броја језика као што су енглески, немачки, шпански и француски већина других језика има проблем, а да је Србија у рангу са Бугарском, Словенијом и Грчком које су неприпремљене за дигиталну будућност.

Инбаче, Мета-нет је мрежа коју чини 60 истраживачких центара из 34 земље и посвећена је изградњи технолошке основе за вишејезично европско информационо друштво.