Прочитај ми чланак

Како се поступа са Србима у Хрватској!

0

Графити непримереног садржаја, са фашистичким и деструктивним порукама упућени српском народу, осванули су на згради дома културе у Пачетину.

Убиj Србина, Винковачке усташе, велико латинично слово „У“, Ултрас Винковци узнемирили су мештане Пачетина, села насељеног православним Србима.

У самом центру места, на згради Дома културе у склопу којег се налази приватна трговина (чији је власник Хрват) осванули су натписи који вређају не само оне којима су упућени, него и сваког нормалног човека.

Појава оваквих графита није ништа ново на истоку Хрватске ако се узме у обзир да се сличне поруке јављају готово свакодневно у местима на овом подручју, без обзира да ли су она насељена српским, хрватским или неким другим народом.

Истина, буде и оних на ћирилици, попут четири оцила (4 С), имена српских клубова и навијачких група, па све до вређања већинског народа у Хрватској. Али, без обзира какав је њихов садржај, сваки графит исписан српском ћирилицом, па макар он имао и љубавну поруку, у хрватским медијима је дочекан на нож, са разлогом или без њега, јер за име Бога милога, па то је ћирилица, то је српско, заостало и ретроградно.

Међусобна преписка и комуникација српских и хрватских младића, поготово ако се у њима користе тешке речи, требала би бити осуђена од свих релевантних институција и удружења која се баве људским правима. Заташкавање оваквих појава није добро и кривци се морају пронаћи и осудити без обзира којој нацији припадали.

Графити и поруке сличног садржаја, попут ових недавно „објављених“ у Пачетину, нису се појављивали у протеклих 15 година у овом месту. Зато све и чуди зашто одједном толики излив мржње према овдашњим мештанима, јер Срби су овде већински народ и чине више од 95 одсто укупног становништва.

Многи од њих сматрају да је све то последица почетка суђења Горану Хаџићу у Хашком трибуналу, који је рођен у овом месту и због кога хрватски новинари у последњих годину дана често долазе у Пачетин и праве своје репортаже. Такође, сами мештани запитали су се како то да након ових графита нема новинара, ни хрватских, али ни српских, који би са лица места објавили шта је то исписано на фасади зграде која се налази поред самог дечијег игралишта.

Чудно је што се од ових графита нико није јавно оградио, а исписивање порука мржње и нетолеранције осудили су само општина Трпиња, којој Пачетин територијално припада, општинска организација Самосталне демократске српске странке, као и општински одбор Удружења антифашиста (кога чине искључиво Срби).

Поставља се питање зашто овакав поступак НН лица није осуђен од представника разних невладиних организација, центара за мир, независних интелектуалаца, странака леве и десне оријентације, па до саме Владе и Председника Републике Хрватске?!

Несхватљиво је и зашто је на званичној интернет презентацији Полицијске управе Вуковарско – сремске, податак о овом догађају штуро описан. Тако нпр. када је оскрнављен споменик дванаест редарственика у Борову, шестог маја ове године, полиција је ставила слику споменика, навела да је исписано четири слова С и реч „Србија“, те да је то дело расне и друге дискриминације.

У пачетинском случају уопште није постављена слика Дома културе, са или без исписаних графита, не наводи се садржај и порука истих, као ни име националне мањине која је директно увређена овим текстом, док је казнено дело окарактерисано као повреда угледа Републике Хрватске.

И заиста, ово јесте мрља на угледу ове државе која је пред вратима Европске уније за коју су и сами Пачетинци гласали на недавном референдуму, додуше тесном већином, али ипак су били за улазак Хрватске у заједницу европских народа и држава. Изгледа да је све то узалуд.

 

(Двери)