Прочитај ми чланак

Реторичке подвале војвођанских сецесиониста: Ко није за ЕУ, тај је фашиста!

0

У Новом Саду у недељу је одржана такозвана „Шетња за слободу“, у којој су учествовали чланови неколико невладиних организација, ЛДП, ЛСВ и ЛГБТ удружења.

Био је то на папиру скуп против фашизма, а заправо најава даљих протеста са циљем интернационализације „проблема Војводине“.

 Ко о чему, фашиста о фашизму. Тако су говорници скупа у Новом Саду подмукло поручили да је свако ко не жели да уђе у Европску унију – фашиста! Наравно, организатори прећуткују да је фашизам дете Запада, да никада није ни нестао, већ је после Другог светског рата трансформисан и да је пут ка ЕУ заправо пут ка фашизму. Заборављају и да су државе попут Русије и Србије историјски, културолошки и традиционално антифашистичке и да су од овог западног чеда највише и страдале.

 А у Новом Саду је све више фашистичке нетрпељивости, па и физичких напада од стране истомишљеника Ненада Чанка према Србима из Босне (шиканирајући памфлети круже и по фејсбуку међу тзв.правим Војвођанима) и Србима из Шумадије, Крајине, Косова…

 Да видимо какве су поруке послали новосадски поклоници Немачке, Мађарске, Хрватске, ЕУ и осталих „традиционално антифашистичких земаља“.

 Председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Динко Грухоњић рекао је да се Србија данас одриче свога антифашизма, а тиме и пута у Европску унију, чији је основни темељ антифашизам!?

 Функционерка Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Александра Јерков рекла је да су пре пет година Новосађани добили битку против фашизма и мржње, али не и рат.

 „Тај рат нећемо добити све док у Новом Саду буду смењивали људе због латиничних табли, палили заставе других земља и Војводине и све док буду секирама лупали кола странаца. Ми знамо да је Нови Сад бољи од тога“, рекла је Јерковљева.

 Представница Либерално демократске партије (ЛДП) Гордана Француски рекла је да се у Србији време враћа уназад, да Србија живи с фашизмом и ништа не предузима да се то промени.

 Не би требало заборавити изреку Џорџа Орвела: „Фашизам ће доћи као облик борбе против фашизма“. Они који би да припоје Срем Хрватској као некад у доба НДХ, данас су највећи заговорници „борбе против фашизма“, а заправо борбе против Србије.

 

Саша Суботичанин