Прочитај ми чланак

Дачић: Како Американци могу да хапсе због Мухамеда, а ми не можемо због Исуса?

0

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић не очекује никакве нереде у суботу, 6. октобра због забране „Параде поноса“ и осталх најављених догађаја, као што се то није догодило ни приликом отврања изложбе „Еццо хомо“.
Дачић је још додао да је изложба је очигледна провокација, која је допринела и забрани штење.

Дачић је поновио да држава неће дозволити нарушавање јавног реда и мира и још једном упозорио све који имају било какве намере да у суботу угрожавају безбедност да полиција то апсоулутно неће дозволити.

Дачић је новинарима пошто се уписао у књигу жалости у амабасади Хрватске поводом смрти председника Сабора те земље Бориса Шпрема рекао да најоштрије осуђује изложбу шведске уметнице, која је синоћ одржана у Центру за културну деконтаминацију оцењујући да је то очигледна провокација, која је допринела и забрани штење.

– Као што неки сматрају да не смеју да се оспоравају права када је реч о њиховој сексуалној оријентацији, тако нико не сме и нема права да извргава руглу верска осећања других – нагласио је Дачић.

Према његовим речима, Србија не сме бити полигон са такозваним правом на слободно мишљење којим се изазива незадовољство људи, јер у том случају то није право на слободно мишљење, већ директна провокација која може да дестабилизује односе у једној земљи или читавом региону.

Потврду онога што је говорио, додао је премијер, видео је у томе што су и друге верске заједнице осудиле изложбу са таквим садржајем.
 
Осврћући се на то што су САД ухапсиле аутора филма, који је изазвао демонстрације муслимана широм света, као и на објављене каркатуре пророка Мухамеда у француксим навинама, Дачић је упитао „како је могуће да неко сматра да је то исто могуће радити са Исусом“.
 
– САД су изразиле забринутост и разочарање што је Парада поноса отказана, а мислим да би требало да изразе противљење зашто је изложбом извргнут руглу Исус Христос – рекао је Дачић.

Он је навео да није погледао изложбу, али да је став о њој изнео и на основу тога што су сами оранизатори говорили о њеном садржају.
 
– Ако неко жели да нешто прође без проблема мора и са да води рачуна како ће се опходити према онима који не мисле тако – закључио је Дачић.

Одржавање „Параде поноса“ најављене за суботу, 6. октобар, као и сви други скупови који су били најављени за тај дан јуче су забрањени, док је изложба „Ечо хомо“ синоћ протекла без инцидената.

 

(Блиц)