• Почетна
  • СВЕТ
  • Ахмединеџад: Хомосексуалност значи крај рађању
Прочитај ми чланак

Ахмединеџад: Хомосексуалност значи крај рађању

0

Ирански председник Др. Махмуд Ахмединеџад дао је интервју за америчку постају ЦНН. У разговору с новинаром Пиерсом Морганом постављена су му питања везане уз актуалну ситуацију на Блиском истоку, али и по питању бројних контроверзних тема које су се могле и очекивати.

Тон разговора постављен је већ у самом уводу када Морган истиче: „Председниче добродошли у Неw Yорк, многи вас виде као непријатеља број 1, како се осјећате због тога?“. Ахмединеџад срдачно поздравља све америчке гледаоце те му на то одговора: „Уколико имате посебне анимозитете према мени, немојте говорити у име целог америчког народа“.

По питању Сирије истакнуо је како тамошњи конфликт мора бити решен путем дијалога те како не смије бити страног уплитања. На питање да ли Иран доставља оружје Сирији, није дао прецизан одговор. Гледе могућег израелског напада, потврдио је како се Иран има право бранити. Такође је истакнуо како је САД против Ирана зато што се Иран револуцијом изборио за свој суверенитет и своје природне ресурсе. Притом истиче како је проблем у америчкој власти, не у народу, те како поштује амерички народ.

Ускоро крећу и контроверзне теме, прва на реду била је терористички напад на Неw Yорк 2001. Ахмединеџад истиче како суосјећа с губитком америчког народа, али напомиње како због тог једног напада није требало казнити целу државу – Афганистан.

Затим је уследио низ питања везаних уз претходне контроверзне изјаве предсједника Ахмединеџада. Морган истиче како је изјава иранског председника да „Израел треба бити избрисан с лица земље“ можда криво преведена, па му је у склопу актуалног интервјуа дао прилику да точно појасни што мисли о томе. „Када кажемо ‘избрисати’, онда мислимо на то како окупацију треба избрисати с лица земље. Ратоборност треба избрисати, убијање жена и деце треба избрисати. Ми предлажемо пут, а пут је признање права Палестинаца на самоуправу“, истакнуо је Ахмединеџад.

На питање да ли би признао државу Израел, уколико би то учинили Палестинци у склопу идеје о две државе, рекао је како би поштовао одлуке палестинског народа, какве год оне биле те нагласио како о томе Палестинци морају сами одлучити.

Најконтроверзније питање свакако је било везано уз Холокауст, Морган истиче како многи држе да Ахмединеџад негира Холокауст те га је упитао да појасни своја стајалишта. Директан одговор ипак није успео добити, Ахмединеџад истиче како је „сумњиво“ да се не допушта додатно истраживање по тој теми, те каже: „ако се догодио, где се догодио? Није у Палестини, зашто онда палестински народ испашта због тога?“. Такође је истакнуо како новинар поставља питања на такав начин да очекује одговор који жели чути.

Затим је уследио низ питања за права хомосексуалаца што је поновно довело до контроверзне теме у којој Ахмединеџад тврди да се хомосексуалци не рађају као такви, већ да такви постају. Морган га је затим упитао „шта бисте направили да је једно ваше деце гаy?“, као и раније, конкретан одговор није дао, већ је тему скренуо у правцу како милијони широм света немају основне егзистенцијалне услове, укључујући и у САД-у, те тиме изнио став да су ово, према њему, важнија и актуалнија питања.

Пошто је разговор већ скренуо с актуалних догађања у посебне ставове иранског председника, водитељ га је такође питао да ли би прихватио да му на пример кћер, излази са Жидовом? Ахмединеџад је истакнуо како то не би био проблем, осим што би притом волео упознати родитеље тог младића. Али наглашава како знатан број Жидова живи у Ирану те како постоје примери међурелигијских венчања између Муслимана и Жидова или Хришћана и како у томе нема ништа спорно. Такође наглашава да се људи не би смели делити по тим и другим основама као што су раса и сл. Морган истиче како је задовољан тим одговором те напомиње „због овог одговора ће вас многи вољети“.

Као задње особно питање, водитељ га је питао: „Колико сте пута заиста били заљубљени?“, на што му је Ахмединеџад одговорио како је „заљубљен у цели свијет“ – Морган је затим констатирао како је ово вероватно најбољи одговор на ово питање које поставља свим својим гостима.

 

( ЦНН )