• Почетна
  • СВЕТ
  • Руски војни авиони неприкосновени владари неба: Нови Су-30СМ испоручени Руској војсци
Прочитај ми чланак

Руски војни авиони неприкосновени владари неба: Нови Су-30СМ испоручени Руској војсци

0

У Русији су скоро истовремено започела испитиања две перспективне летелице.
У Сибиру са аеродрома Иркутске фабрике авиона у ваздух се попео ловац Су-30СМ.

Он је направљен по наруџбини ратног ваздухопловства Русије на основу успешног извозног пројекта Су-30МКИ.

А у Уљановску први пут је полетео Ил-76МД-90А. Ово је први Ил-76 руске производње, озбиљно модернизован у поређењу са совјетским претходницима.

Су-30СМ је нови пројекат који треба да подржи бојеву готовост ратног ваздухопловства Русије уочи серијске производње ловаца пете генерације Т-50. до тог тренутка просечна старост ловаца на платформи Т-10, који треба да буду замењени Т-50, приближиће се цифри од 30 година. Зато са тим застарелим парком треба нешто чинити већ сада.

У обнови парка Су могу се издвојити три етапе. Прва, започета средином 2000-их година је капитални ремонт са модернизацијом неколико десетина ловаца Су-27 према варијанти Су-27СМ. Обновљени авиони добили су могућнсот примене савременог високопрецизног оружја ваздух-површина и усавршене ракете ваздух-ваздух.

Друга етапа је започела 2009. године, када су били склопљени уговори за испоруку нових ловаца ове породице. Изграђени Су-27СМ3 и Су-30М2 су стизали у ваздухопловну базу у Кримску на југу Русије.

Сада, у трећој фази, започињу испоруке најсавршенијих представника породице Т-10: Су-35Ц по уговори из 2009. године и Су-30СМ према уговору из 2012. године.

 

Више од 120 ових ловаца у споју са раније испорученим новим нодернизованим летелицама ће омогућити да се замене најстарији Су-27 својетске производње и да се без великих пропуста дочака испорука Т-50.

Ловци су веома популарни. Али улога војно-транспортних авиона у осигурању одбране земље није ништа мања. У вези са тим први лет обновљеног Ил-76, чија производња је недавно са великим трошковима премештена у Уљановск из Ташкента, врло је значајан. Осим тога, нови авион чека не само војска. Ил-76МД-90А треба такође да се испоручује цивилним компанијама које врше превоз терета по читавом свету. Ипак, пројекат изазива доста питања. Једно од њих је да ли су оправдани милионски трошкови за обнављање производње летелице разрађене пре 40 година.

По мишљењу стручњака, разумнији би био преограм капиталног ремонта и опремање Ил-76 модернизованим моторима Д-30 КП Бурлак. Уштеђена средства мобла би да се усмере на убрзање реализације пројекта Ан-70 или за разраду нове тешке летелице на основу Ил-106. Овај пројекат сличан је по основним карактеристикама америчком авиону С-17 Глобмастер. Да је његова детаљна разрада почела средином 2000-их година, он би могао да уђе у серијску производњу до 2020. и да обови радикално парк транспортне авијације. Ипак руководство ратног ваздухполовства и авонске индустрије Русије одабрало је рестартовање производње обновљеног Ил-76. Колико је тај корак оправдан, показаће време.

 

(Глас Русије)