• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са југа Србије 18.09.2012. У заштићеном хотелу „Дубочица“ чувају кокошке
Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 18.09.2012. У заштићеном хотелу „Дубочица“ чувају кокошке

0

Лесковац: У приватизованом, руинираном и закатанченом хотелу “Дубочица” у центру Лесковца, који је заштићен споменик културе, чувају се кокошке. Неко од комшија разбио је катанац у дворишту и једну од просторија некада велелепног здања претворио у кокошињац.

 Коке са потомцима могу се видети и кроз једну од безброј рупа, или кратера на бочној страни хотела, чији прозори зјапе после покушаја реновирања.

 Двориште иза хотела урасло је коров и становницима околних кућа служи као депонија смећа.  Овај хотел, као и све објекте ХУП “Балкан” у Лесковцу купило је пре неколико година предузеће ББЦ Инвест из Београда.

 Хотел “Дубочица” у садашњем Булевару ослобођења саградио је крајем тридесетих година прошлог века индустријалац Милан Поповић Тонкић, на месту породичне куће. Његови синови Милани Петар били су сувласници фабрика вунених штофова у Лесковцу и Грделици.

 Зграда, сазидана у грађанском стилу прве половине 20. века, је под заштитом Завода за заштиту споменика културе у Нишу од 1989. године.

 

Пирот: Двојезично одељење за гимназијалце
Пиротска Гимназија од ове школске године по први пут је добила билингвално одељење. Ученици природно математичког смера наставу похађају на француском и српском језику.

 Пројекат подржавају Министарство просвете и науке, Француски институт у Београду, општина Пирот и компанија “Тигар тајерс” у Пироту, чији је власник француски “Мишелин”.

 Наставу из биологије, хемије, информатике и рачунарства, географије и градјанског на француском језику предају професори Марина Мијалковић, Јелица Стојадиновић, Ирена Видановић, Братислав Крстић и Ивица Панић.

 Директор Гимназије и професор географије, коју предаје на француском, Братислав Крстић каже да у билингвалном одељењу природно математичког смера има 27 ученика који су положили пријемни испит и тест познавања француског језика.

 “Ученици ће добити диплому с којом ће моћи да наставе школовање у Француској или у земљама где је француски службени језик. Моћи ће да се упишу без полагања пријемног испита. Влада Француске ће стипендирати њихово школовање“, изјавио је Крстић за агенцију „јуГмедиа“.

 

Лесковац/Врање: Основци деле возачима јабуке и лимуне
Ученици Основне школе „Јосиф Костић“ у Лесковцу и Основне школе „Светозар Марковић“ у Врању, сутра ће савесним возачима, који поштују саобраћајну сигнаилизацију и прописе, делити јабуке, а несавесним лимуне и плакету с молбом да поштују правила.

 Акција ће се одржати у 11,45 сати испред школе у Лесковцу у улици Учитеља Јосифа, где су такозвани лежећи полицајци скинути приликом централне прославе Дана Војске Србије у Лесковцу 23. априла ове године, и нису враћени.

 И у Врању ће се одвијати истоветна акција коју ће спровести ученици Основне школе „Светозар Марковић”, а почеће у подне у Француској улици испред школе.

 Пре изласка на терен, представник МУП одржаће ученицима петог разреда теоријску наставу о правилном понашању у саобраћају.

 Пету годину за редом Делта Генерали Осигурање, у сарадњи са МУП и локалним основним школама, организује акцију „Јабука или лимун“ посвећену безбедности деце у саобраћају.

 Циљеви пројекта су едукација ученика о правилном понашању у саобраћају и подизање нивоа свести возача о важности поштовања саобраћајних прописа као превенције саобраћајних несрећа.

 У акцију су укључене и четири основне школе за децу са инвалидитетом.

 

Сурдулица: Матица српска поклонила библиотеци 400 наслова
Библиотека “Радоје Домановић” у Сурдулици постала је богатија за 400 нових наслова, јер је од Матице српске из Новог Сада добила на поклон књиге из више области, потврђено је агенцији “јуГмедиа”.

 “Овај вредан поклон ће нарочито обрадовати кориснике дечијег одељења и средњошколце јер садржи велики број наслова лектире намењених ученицима основне школе и стручних критика за средњошколце, али и популарне белетристике као и велики број стручних наслова”, казала је директорка библиотеке Весна Георгиев.

 Матица српска је и прошле године даривала Сурдуличане вредним књигама, а директорка Георгиев је изразила наду да ће та сарадња прерасти у традицију.

 

Пирот: Санација зграде „Солитер“ 
Станари стамбене зграде “Солитер” у Пироту неће више стрепети од сваке кише јер је општинско предузеће “Топлана” издвојило 3,8 милиона динара за санацију оштећења, изазваних радом старе котларнице у подруму те зграде.

 Директор Топлане Радован Николић рекао је “јуГмедии” да ће вишеспратница од 45 метара добити нову фасаду на местима где је оштећена, а биће саниран и кров.

 “Извршиће се хидроизолација равног крова и биће урађен део фасаде зграде која је оштећена радом наше котларнице”, истако је Николић.

 Котларница је затворена прошле године јер је “Солитер” прикључен на енергану „Сењак“.

 

Извор:JugMedia.info