Прочитај ми чланак

Руским официрима 1650 станова – недељно!

0

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин размотрио је са министром одбране Анатолијем Сердјуковом и начелником Генералштаба Оружаних Снага генералом Николајем Макаровом резултате стратешких командно-штабних маневара «Кавказ-2012» као и питања доделе станова војним лицима.

ФАКТИ у целини преносе стенограм тог разговора са сајта председника Руске Федерације

В. ПУТИН: Добар дан.

Планирали смо да разговарамо о протеклим маневрима Изволите.

А. СЕРДЈУКОВ: Поштовани Владимире Владимировичу, завршавамо основну фазу оперативно-стратешких маневара «Кавказ-2012». Основни задаци су били: провера уиграности оперативно-стратешког командовања у Јужном војном округу и да одобримо и проверимо аутоматизоване системе управљања који се сада уводе у наоружање и предају армији.

Радили смо на четири полигона на територији Јужног војног округа и у акваторијама два мора – Црног и Каспијског. Увежбавали ново прецизно оружје које се налази на нашим бродовима и мобилним [комплексима] наоружања и војне технике.

У целини, сматрам да смо решили задатке који су били постављени у основној идеји маневара. Анализу резултата ћемо обавити 24. септембра (у понедељак). Желимо да истакнемо заслуге официра и личног састава (наредника и војника) и предлоге ћемо Вам лично доставити.

В. ПУТИН: На основу ваших овлашћења и одговарајућих указа председника, са задовољством ћу то учинити.

Заиста, то је био веома велики догађај који је протекао на веома добром, високом организационом нивоу и са добрим резултатима. Војска је показала усклађеност и ефикасност деловања. Генерално, маневри се не одржавају узалуд и веома је корисно све што је усмерено на снабдевање јединица новим системима оружја и примену нове тактике и нових решења иза којих стоје Академија Генералштаба и сам Генералштаб.

 

Како начелник Генералштаба оцењује маневре?

Н. МАКАРОВ: Друже Врховни команданте, желим да додам да је посебност маневара била у томе што су стратешка команда и команда округа решавала два веома озбиљна задатка. Прво – то је планска употреба војске у решавању унутрашњих конфликата, а се истовремено решавао задатак одбијања спољног напада. То су била два важна стратешка задатка који су у принципу сама по себи веома сложени. Хоћу да кажем да је округ успешно извршио оба задатка и сигурно командовао армијом и расположивим снагама.

Извели смо велике маневре и у акваторијама Црног и Каспијског мора.

Копнена војска је користила многобројне полигоне где су изведена бојева гађања и увежбавани напад и одбрана. На томе су додатна искуства стекле и стратешка команда, и командно-оперативни и посебни командано-тактички нивои. Команданти бригада, батаљона, чета стварно су показали усавршену вештину и усклађеност дејстава свих јединица. У томе је, сматрам, садржана позитивна оцена.

Међутим, уочили смо и одређене проблеме. Верујем да ћемо их решити током наредне године и да ћемо за следеће маневара обезбедити квалитет да таквих проблема буде све мање и мање.

В. ПУТИН: Маневри се не одржавају само зато да бисмо сводили билансе вежбе и припрема за њу, већ и да уочимо нека слаба места, неке пропусте, да изведемо закључке, отклонимо проблеме и идемо даље.

Доставите ми предлоге за награђивање.

Друго питање је чисто социјалног карактера. Маневри су битни, добри и потребни. И што су успешно извршени то је у реду. Али, једно од најважнијих питања је социјално питање везано за стамбено обезбеђење официра.

Овим се енергично бавимо већ више година, активно, издваја се све више средстава за то. Већ треба да дођемо до завршетка тог програма. Шта смо од тога остварили?

А. СЕРДЈУКОВ: Владимире Владимировичу, почетком ове године ранг листа војних лица која имају право да добију стан износи 54 хиљаде људи. Током године очекујемо да ће то право остварити између 8 и 10 хиљада официра.

В. ПУТИН: Током које године?

А. СЕРДЮКОВ: Ове године. До данас смо обезбедили 33 хиљаде [оних са ранг листе] и премашили границу – сваке недеље поделимо око 1500-1650 станова нашим официрима. До краја године ће нам остати 21 хиљаду. То је по садашњим плановима и уговорима који су потписани. Дакле: практично затварамо тих 20 хиљада до краја ове године.

Остаје нам мали број официра који су изразили жељу да живе у Москви. Такве уговоре о изградњи станова у Москви смо закључили и до краја године делимично ћемо предати станове, док ћемо неке успети да изградимо у првом кварталу 2013. У сваком случају, треба до првог полугодишта 2013. године да практично обезбедимо све ранг листе које су биле и које ће се правити ове године и плански обезбедимо војна лица становима, онако како сте нам поставили задатак. На прелазу са 2022. на 2023. г. треба да завршимо овај посао у потпуности у садашњем режиму посла.

В. ПУТИН: На два момента желим да вам скренем пажњу. Прво: на буџетско решавање овог задатка с тим да у буџету и ове године буде довољно новца и шта више – да у буџету за 2013. треба да буду предвиђена неопходна средства за решење овог проблема.

И друго, добро знате да је за овај посао потребна административна подршка и стварање неопходних услова за благовремену предају докумената за добијање стана, уз минималан губитак времена и бактања са бирократијом. Већ сам Вас молио да отворите додатне пунктове за предају докумената. Шта је у том смислу урађено?

А. СЕРДЈУКОВ: Отворили смо још 37 допунских пунктова на којима војна лица могу предати документацију и суштински скратили број потребних докумената који морају бити достављени за добијање стана и већи део преузели на себе. У регистру само проверавамо имају ли кандидати већ некретнине или не, а већину докумената сами прикупљамо. То је суштински убрзало процес. Како сам већ рекао, достигли само већ такав ниво да додељујемо 1650 станова недељно. Ако наставимо оваквим темпом, сматрам да ћемо задатак извршити до краја године.

В. ПУТИН: Добро.

 

( ФАКТИ )