Прочитај ми чланак

Српски баскеташи прваци света!

0

Репрезентација Србије у баскету „3 на 3“ постала је шампион света, пошто је у финалу турнира у Атини победила Француску.
Екипу Србије представљали су Марко Савић, Марко Ждеро, Милан Бошковић и Душан Домовић-Булут.

Баскет „3 на 3“ ће бити уврштен у програм Олимпијских игара у Рио де Жанеиру 2016. године.

Србија је против искусне и физички доминатне селекције Француске повела 2:0, али је већим делом дуела, највише због предности ривала у скок игри, била у резултатском заостатку. “Триколори” су на два минута пре краја имали чак четири поена предности (8:12)

Међутим, борбени репрезентативци Србије нису помишљали на предају. До краја сусрета феноменални Марко Савић постигао је осам узастопних поена, од чега две “двојке” за недостижну предност 16:12 само неколико секунди пре краја меча. Поред јунака тријумфа Савића који је постигао укупно девет поена, огроман допринос победи дао је и Душан Домовић-Булут са седам постигнутих поена.

„Одувек сам сањао да будем најбољи на свету. Срећа је још већа јер сам снове остварио уз помоћ другара са којима још од детињства играм баскет у Новом Саду. Договорили смо пре финалне утакмице да играмо срцем до последње секунде без обзира на резултат. Зато се нисмо предавали ни кад су Французи чинило се имали недостижну предност 12:8, два минута пре краја меча. Од старта тутнира красила нас је велика борбеност и вера да можемо до злата. Превише смо узбуђени и срећни да би у овом тренутку били свесни колики смо успех постигли“, истакао је Душан Домовић – Булут.

Србија је у елиминациону фазу турнира прошла као друга из Групе Б, са четири победе и једним поразом. Прва је била Словенија са пет победа, а иза шампиона нашли су се Шпанија (3-2), Чешка (2-3), Летонија (1-4) и Непал (0-5).

За шпанску репрезнетацију наступали су прослављени репрезентативци у кошарци Хорхе Гарбахоса и Карлос Хименес.

У шеснаестини финала српски кошаркаши су победили Аргентину са 21:17, затим у четвртфиналу Сједињене Америчке Државе са 20:16 и у полуфиналу Украјину са 13:11.

Треће место освојила је Украјина, која је са 19:18 била боља од Израела.

 

(Б92)