Прочитај ми чланак

Хрватска: Стрип о Србима кољачима обавезна школска лектира?

0

Стрип „Овчара: крик у ноћи“ који говори о наводним српским злочинима над хрватским цивилима у логору „Овчара“ могао би, уколико се усвоје захтеви појединих „домовинских организација“, да постане и обавезно штиво за лектиру у хрватским школама.
Уз обиље експлицитних сцена убијања и мучења од стране Срба овај стрип је од 2008. када се појавио постао прави хит у Хрватској.

Издавач стрипа о Овчари је “Хрватско друштвo логораша српских концентрационих логора” а аутори су сценариста проф. Данијел Рехак и цртач Ненад Баринић. У стрипу су Срби представљени по моделу четника из Булајићевих филмова, са шубарама са кокардама, ременицима, аутоматима и зарасли у браду. Крвави ножеви и клање могу се видети готово на свакој страници овог стрипа као и сцена колективног убијања хрватских цивила и бацање у заједничку јаму. Прво издање стрипа “Овчара” у тиражу од 2000 примерака распродато је а објављена је и верзија на енглеском језику.

Сценариста стрипа и председник Хрватског друштва логораша српских концентрационих логора Данијел Рехак у уводу првог издања сматра да ће стрип цртеж успети да дочара све страхоте “српских злочинаца у Овчари”.

-Када се говори о Овчари, тешко ће било која реч пренети ужас тог злочина на оног који или слуша. Илустрације тог зла оставиће траг, потреснији и јачи од сваке речи .Кадрови у стрип-пројекту “Овчара: крик у ноћи” који се продаје у Спомен-дому Овчара, следе потезе злочина – од одвођења рањеника на споредни излаз вуковарске болнице, преко претњи у касарни до шпалира и премлаћивања на бетонском поду у хангару на крају града, до одвожења тракторима, у неколико тура, у сумрак, према унапред ископаној масовној гробници где је стрељање трајало до раних јутарњих сати, каже сценариста Рехак.

Иако званично Министарство културе републике Хрватске није спонзорисало пројекат, стрип о Овчари је ипак добио зелено светло тадашњег кабинета а сада на појединим порталима удружења бораца “домовинског рата” траже од Министартсва просвете “ да стрип о српским злочинима” постане лектира за хрватске ученике средњих школа.

-Овај стрип је уметничко ремек дело и потресно сведочење о четничким зверствима и морао би постати обавезна лектира у школама да млади али и све наредне генерације имају подсетник на страшан злочин који се догодио на Овчари, али исто тако и у многим другим логорима широм Хрватске, каже се у једном од многих коментара на хрватским “домољубним” сајтовима.

Председник Коалиције удружења избеглица у Србији  и народни посланик у Скупштини Србије, Миодраг Линта за “Правду” каже да је овакав стрип само још један доказ да Хрватска и њено друштво и даље живе у прошлости неспособни да се суоче са истином и сопственим злочинима почињеним над Србима током деведесетих.

-Хрватска држава упорно настоји да грађански рат из деведесетих представи као агресорски рат Срба и да Србе представи као злочинце а Хрвате као једине жртве. Тамо влада уверење да су Срби криви за све, говори мржње су свакодневна појава као и застрашивање потенцијалних српских повратника а ратни злочин „Олуја“ се и даље слави као државни празник Хрватске. Све се то дешава на мање од годину дана од уласка Хрватске у Европску унију и ЕУ би морала да обрати пажњу на овакве инциденте а посебно би било скандалозно да овакав стрип о Овчари постане штиво за младе у школама. У Хрватској су Срби нажалост и даље грађани другог реда а тема етничког чишћења је прави табу и то је нешто што нимало не охрабрује у смислу потпуне нормализације односа две државе, каже Линта.

 

 

(Правда)