• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Љубав и слога највеће благо деветочлане српске породице Косић
Прочитај ми чланак

Љубав и слога највеће благо деветочлане српске породице Косић

0

Деветочлана породица: Јачи од свих тегоба
Понос и радост царују у деветочланој породици Косића, код Прњавора. Највећа брига како угасити жеђ и напојити стоку

ПРЊАВОР – Неизмерна родитељска, сестринска и братска љубав и срећа деветочлане породице Косић, из прњаворског села Просјек, јачи су и од несташице воде, неодговарајућег крова над главом, финансијских и других невоља и тегоба. Све њих, свакодневно, надјачавају смех, граја и игра шесторо деце Косића – Слађане (14), Јелене (13), Божане (7), Јоване (4), Ђорђа (3) и једногодишње Николине, уз брижност родитеља Бранке (35) и Златка (45), и његове мајке, 87-годишње старице.

Да је живот у скромном, али топлом дому Косића истовремено и срећан и тежак, сведочи чињеница да понајвећу муку муче са жеђу, односно – водом! Јер, сваки дан, осим девет уста, треба напојити и десетак грла крупније стоке, као и козе и овце.

– То нам је суво злато, драгоцени извор за преживљавање. Јер, са јединим сталним извором прихода, мизерном цркавицом званом дечији доплатак од укупно 140 марака, не можемо подмирити ни основне дажбине – каже отац Златко, глава породице.

 

Појашњава како се његова породица носи са својим горућим проблемом.

За разлику од других фамилија које се боре за бољи аутомобиле, већи телевизор или комфорнији намештај, и добро је што је тако, ми Косићи се највише бринемо да не останемо жедни! Пошто у нашем делу села нема поузданијег изворишта, принуђен сам да свакодневно сате проведем на путу до неколико километара удаљеног извора да бих домаћинство снадбео водом. Углавном око поноћи или у раним јутарњим сатима.

Бранка и Златко кажу да децу нису рађали ради социјалне помоћи, већ зато што их воле и да су на њих неизмерно поносни.

– Добро уче и не знају рећи „нећу“ или „не могу“. Помажу нам у свакодневним пословима. Јер, сваки месец, само ми знамо како, треба намаћи 700 марака за рату кредита, пошто смо, уз ево већ десету годину градње наше пододичне куће, набавили трактор и пољопривредну механизацију – кажу поносни родитељи. И не искључују да ће им породица бити још бројнија.

 

Бркате играчке
Трогодишњи Ђорђе је једина мушка глава од шесторо деце и мезимац породице Косић. Са тим као да су се помириле не само његових пет сестара, већ и многобројне животиње у дворишту, а поготово „бркати мачићи“, са којима, уместо играчки, изводи невиђене бравуре.

 

(Новости)