• Почетна
  • СПОРТ
  • Торонто: Ноле бољи у српском дербију, у финалу игра са Ришаром Гаскеом
Прочитај ми чланак

Торонто: Ноле бољи у српском дербију, у финалу игра са Ришаром Гаскеом

0

Ђоковић добио српски дерби
Новак Ђоковић добио је велики српски дерби у полуфиналу Роџерс купа у Торонту против Јанка Типсаревића резултатом 6:4, 6:1.

 

Киша је два пута слала играче у свлачионицу, одмах по загревању и током шестог гема, али је меч коначно окончан после пет и по сати, од којих се играло стотинак минута.

 

Била је то пета Новакова победа у седам дуела са Јанком. Његов ривал у финалу биће Француз Ришар Гаске, који је у првом полуфиналу победио Џона Изнера са 7:6, 6:3. Финале се игра у недељу, сат после поноћи по нашем времену.

 

Погледајте ток целог меча:
Само што се загревање завршило, почела је киша у Торонту, па су играчи морали да се спакују и врате у свлачионицу.

Непуна два сата касније услови су се стекли, па је меч коначно почео.

На самом старту гледамо добар тенис без брејкова, све до 3:2 за Ђоковића.

У шестом гему, при 30-15 за Типсаревића, поново је почела киша, па је после следећег Новаковог поена судија Стив Улрих прекинуо меч.

Улрих је затражио кишобране, а играчи су кренули опет у свлачионицу, видно незадовољни.

По прогнози очекује се још пола сата кише.

Коначно, после преко сат и по седења у свлачионици (и завршеног пакета у саставу филм+серија на нашој ТВ) играчи су изашли на терен.

Посебне честитке заслужује публика која је остала на терену, добар део међу њима чини српска дијаспора. За четири сата од када су два наша аса изашла на загревање играло се мање од 30 минута.

Прогноза каже да сада када је прошла, киша у Торонту неће пасти до сутра поподне. Температура је испод 20 степени.

Подсетимо се, пауза се догодила на 3:2 за Нолета, уз 30-30 на Јанков сервис.

Јанко осваја први поена, али Ноле стиже убрзо до брејк лопте, коју Јанко фантастичним асом чува сервис и затим стиже до 3:3.

Чињеница је да је Јанко доста бољи од Новакових досадашњих ривала и то се види у сваком поену – врхунски тенис на обе стране и у седмом гему, Ђоковић води 4:3, али тек после три брејк лопте, неколико сервис винера, две дупле грешке и добрих 10 минута.

Јанко је у следећем гему био много бржи и уз један изгубљен поен стигао до 4:4.

У следећем гему Ђоковић је релативно лако дошао до предности, па је Типсаревић сервирао за останак у мечу.

Већ на почетку гема нерви су урадили своје, гем је почео са 0-30, али се Јанко вратио са три поена. Тада је Ноле појачао, дошао до сет-лопте и одмах искористио шансу за 6:4.

Први гем другог сета био је најкраћи до сада, Новак је сигурном игром повео, а други је потрајао готово десет минута, Јанко је успео да га задржи, па је 1:1.

Сличним ритмом се наставило – Ђоковић је лако стигао до свог сервиса, а напао ривала на његов. Типсаревић се борио, али овог пута није издржао и други рекет света добио је брејк, а цех је платио рекет.

Као да је брејк на крају првог сета потпуно преломио, Новак сваки пут лако стиже до свог сервиса, док се Јанко мучи за свој. У шестом гему другог сета видели смо свашта, од сјајних поена до три челенџа, неколико преокрета и коначно Новаков нови брејк.

 

Пет сати пошто су завршили загревање Ђоковић сервира за меч.
Тај гем почиње са неочекиваних 0-40, али Новак успева да се врати. Јанко затим добија и седму брејк-лопту, коју не користи. Новак прву меч-лопту шаље у врх мреже. Често је током меча имао среће са одбицима, овог пута не.

У другој прилици Новак добија меч, јер Јанко шаље лопту у мрежу на други сервис првог српског рекета.

Новак је против Јанка имао пет брејк шанси и искористио три, Јанко ниједну од седам. Меч је трајао сат и 46 минута.

 

(б92)