Прочитај ми чланак

Торонто: Новак против Јанка у полуфиналу

0

Два најбоља српска тенисера, Новак Ђоковић и Јанко Типсаревић састају се у полуфиналу Роџерс купа,  30 минута иза поноћи.
Новак је добио четири од претходних шест дуела, али је Јанко славио у последњем, ове године на Мастерсу у Мадриду. У другом полуфиналу играју Џон Изнер и Ришар Гаске.

Обојица су у петак играла по два меча, Ђоковић је добио Кверија и Хасам док је Типсаревић савладао Чилића и Гранољерса.

Меч у Торонту биће њихов трећи ове године. Први пут су се срели у Дубаију када је Ђоковић добио са 6:1, 7:6(6). Типсаревић се реванширао тадашњем броју 1 у Мадриду, на плавој шљаци са 7:6(2), 6:3.

Иако је Новак фаворит у Канади, Типсаревић верује да је тренутно најспремнији човек који може да га победи. Он сигурно познаје Ђоковића боље од било кога другог, и то ће му бити кључан фактор у покушају да га скине са трона Роџерс купа.

„Никад није лако, али ми смо професионалци. Покушавамо да добијемо меч ко год да је са друге стране мреже. Први пут смо се срели, пре 12, можда и 15 година у Србији. Он је био најбољи јуниор света и играч на којег сам се ја угледао. Много ми је драго што је ушао у Топ 10 на АТП листи. У последњих 15 месеци игра вероватно најбољи тенис у свом животу“, рекао је уочи овог меча Ђоковић.

Новак је под великим притиском, већ неко време није ништа освојио, остао је без првог места, разочарао је на Олимпијским играма, а брани титулу и у Канади. Са друге стране, Типсаревић је изједначио прошлогодишњи учинак, и нема шта да изгуби.

 

Типсаревић поновио подвиг из 2011.
После победе над Марином Чилићем, Јанко Типсаревић забележио је и други тријумф у истом дану, а сада је био бољи од Марсела Гранољерса из Шпаније са 6:4, 6:4.

По један брејк у оба сета био је довољан Јанку да се пласира у полуфинале Роџерс купа у Торонту и тако понови успех из прошле године.

Српски играч имао је по 21 винер и грешку, док је Гранољерс уписао 11 директних поена и девет неизнуђених грешака више. За пролаз у финале српски тенисер бориће се са бољим из дуела Новак Ђоковић – Томи Has.

После победе над Чилићем, Јанко за ново полуфинале Роџерс купа игра са Шпанцем Гранољерсом. Једини досадашњи меч, пре две године на Квинсу, добио је Гранољерс са 2-1 у сетовима.

Већ у првом гему Типсаревић је пропустио брејк лопту, пошто је Гранољерс правовремено изашао на мрежу и одиграо добар волеј.

И у другом гему на сервис Шпанца Јанко је припретио, а са првим проблемима у ‘свом’ гему српски тенисер суочио се на 2:1 за Гранољерса, када је спасао три везане брејк лопте. Прве две храбрим нападима бекхендом, а трећу неодбрањивим сервисом, па је убрзо било 2:2.

Гранољерс је често излазио на мрежу, видели смо неколико атрактивних поена, а тенисери су били сигурни на свој сервис све до деветог гема. Тада је Јанко одиграо неколико сјајних поена, Шпанац му је промашеним смечом омогућио брејк лопту, али је затим одлично одсервирао.

Типсаревић је пропустио још једну брејк лопту, али дошао је и до треће после дупле грешке ривала. Овога пута Јанко је био присебнији, Гранољерс је помало брзоплето пошао напред, а наш тенисер га је ‘прошао’ бекхендом по паралели и повео је са 5:4.

У следећем гему Јанко је одличним сервисима освојио гем без изгубљеног поена и повео је са 1-0 у сетовима.

У другом сету играло се тврдо и без прилика за брејк све до петог гема, када је Типсаревић одиграо савршен гем и направио брејк за 3:2 без изгубљеног поена. У том гему српски тенисер перфектно је осећао игру, два пута је напао у прави час, а два пута је дочекао грешку супарника.

Испоставило се да је то био кључни тренутак – и до краја сета Јанко је био опаснији на сервис ривала, док Гранољерс није успео ни да припрети, па је српски тенисер заслужено остварио победу вредну полуфинала.

 

Ђоковић рударски до полуфинала
Новак Ђоковић пласирао се у полуфинале Роџерс купа у Торонту, пошто је савладао Немца Томија Хаса са 6:3, 3:6, 6:3.

Претходно је Новак истог дана добио Кверија, а у полуфиналу ће играти са Јанком Типсаревићем, од којег је изгубио у Мадриду ове године.

Ђоковић није блистао против Хаса, утисак је да је играо и сувише пасивно, али је успео да изађе као победник из веома тешког дуела, по незгодним временским условима.

Новак није максимално концентрисано почео меч, па је Has већ у првом гему имао три брејк лопте, од тога две узастопне. Међутим, српски тенисер успео је да се извуче упркос не баш најбољој игри, а након спасене две брејк лопте Новак је имао и краћу расправу са једним од гледалаца – пришао је и рекао му: „Који је твој проблем? Јеси ли дошао овде да провоцираш“. Нажалост, нисмо могли да чујемо шта је гледалац претходно добацио Ђоковићу, али одговор ћемо вероватно добити на конференцији за новинаре.

И следећи гем играо се скоро осам минута, сада је Новак пропустио брејк шансу, али надокнадио је пропуштено у четвртом гему и стигао је до вођства од 3:1.

Has је играо офанзивно и форхендом и бекхендом, погађао је, али је много и грешио. При резултату 4:2 Новак је спасао још две брејк лопте, на другој је имао и мало среће, али је успео да добије гем.

Нешто мање проблема Ђоковић је имао када је сервирао за сет и успео је асом да дође до вођства за 54 минута игре.

У првом сету Новак је имао само 30% убачених првих сервиса, 9 винера и 10 грешака, док је Has уписао 8 директних поена и 17 неизнуђених грешака.

На старту другог сета гем на Хасов сервис трајао је осам минута, Немца није служио први сервис, али Ђоковић није успео да створи брејк лопту.

У четвртом гему Has је успео да направи брејк – уз обилату помоћ врха мреже дошао је до брејк шансе, у наредном поену Ђоковић је солидно напао, али је промашио релативно лак волеј, и то у гему у којем је претходно одиграо два врло тешка волеја. Немац је без изгубљеног поена потврдио брејк и повео је са 4:1.

Мало је недостајало да Has у следећем гему направио још један брејк, али је његов ритерн на брејк лопти завршио за мало у ауту. Потом је Новак имао три шансе за брејк у седмом гему, али је Has на свакој од њих одлично одсервирао, генерално је био агресивнији и повео је са 5:2.

И на 5:3 Новак је имао 0:30 и активан поен, тада је погрешио, али је ипао успео да дође до једне брејк шансе. Has ју је анулирао сервис-винером, а затим је узео и наредна два поена за изједначење у сетовима.

Након лако освојеног гема на свој сервис, Ђоковић је већ у другом гему одлучујућег сета имао две везане брејк лопте. Међутим, Has се по ко зна који пут извукао сервисом први пут, а затим је Новак погрешио у дугој размени на другој брејк лопти.

Ђоковић је био видно исфрустриран што поново није успео да направи брејк, чак је бацио и рекет, али је свој гем опет добио без потешкоћа. У четвртом гему Хасова игра се распала – почело је дуплом грешком, наставило се лењим бекхендом у мрежу, а онда и форхендом у аут.

Прву од три везане брејк лопте Немац је спасао, али још један његов неконтролисани бекхенд доноси Ђоковићу предност од 3:1.

Све до последњем гема Новак није имао никаквих проблема на свој сервис, али се мучио у деветом гему, пошто је Has дошао до брејк лопте и имао изгледан пасинг, али погодио је мрежу.

Потом је Ђоковић пропустио две меч лопте, али је трећу претворио у победу у изнурујућем мечу који је трајао два и по сата.

 

(Б92)