Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са југа Србије 11.08.2012.

0

Ниш: Ускоро летови Ниш-Трст
Од априла 2013. године авиони из Ниша летеће једном недељно за Трст, саопштено је из управе италијанског аеродрома „Аеропорто Фриули Венезиа Гуилиа“.

Авиони компаније „Мистрал Air“ летеће на овој реалцији, а карте за нову линију требало би да буду у продаји преко италијанске туристичке агенције „Балкан Express“.

Ова компанија, која се примарно бави теретним и поштанским саобраћајем, у власништву је италијанских пошта (Поста Италиана), а за потребе туристичких агенција често обавља и путнички чартер саобраћај.

Вест је за портал Авиокарта.нет потврдио и директор нишког аеродрома „Константин Велики“ Драган Бугариновић.

– У питању је пројекат Европске уније, чији смо ми активи учесници од почетка. Линија Ниш-Трст се у истраживањима тржишта показала као потенцијално успешна. Још немамо све детаље у вези са најављеним летом. Планирано је и покретање заједничког сајта преко кога би се обављала продаја карата – изјавио је Бугариновић.

Он је нагласио да ову линију неће субвенционисати Град Ниш, већ да ће то урадити Европска Унија.

Нова линија ће бити део међународног пројекта „Air.Нет“ који има за циљ повезивање регионалних аеродрома.

„Мистрал Air“ располаже једним карго авионом (42-300), четири карго и путничка Боинга 737-300 (148 путничких места) и три путничка 737-400 (168 путничких места), наводи се на сајту Авиокарта.нет.

Подсетимо, и ранијих година је било летова из Ниша ка Италији. До октобра 2010. године авиони италијанског Винд џета летели су на реалцији Ниш – Форли (Болоња). Ови летови били су делимично финансирани новцем из нишког градског буџет.

 

Ниш: Дан младих
Обележавање Међународног дана младих, 12. августа, биће организовано у недељу, знаку бројних забавних и креативних активности на амфитеатру на нишавском кеју. Почетак је најављен за 18h.

Током манифестације биће организован и мини сајам организација и институција у парку изнад амфитеатра.

Организатори најављују и разне креативне, еколошке, образовне радионице, али и оне које се баве питањима здравља младих.

Учешће у радионицама и спортским акривностима отворено је за све, а организатори кажу да су за најбоље припремили и награде.

На једној од радионица учесници ће правити колаж од фотографија познатих глумаца и слика из познатих филмова. Овај колаж биће направљен на 4 метра дугом папиру, а после манифестације биће постављен на улазу у биоскоп „Купина“.

Посетиоци амфитеатра моћи ће, од тренутра кад падне мрак, да уживају у ретроспективи филмова са прошлогодишњег фестивала.

Ову манифестацију организује Канцеларија за младе општине Медијана, а овој манифестацији прикључиле су се и бројне организације и институције које се баве младима.

 

 

Пирот: Не ради Народна кухиња
Народна кухиња у Пироту не ради током августа, а током одмора биће ажурирани спискови корисника услуга.

Тренутно на списку има 850 корисника Народне кухиње. Комисија ће одлуку о евентуалним новим корисницима донети крајем месеца, рекла је Сања Станковић, секретар Општинске организације Црвеног крста.

– Рок за прикупљање документације је прошао. Појавио се одређени број породица са нижим примањима од тренутних корисника наших услуга, тако да ће списак морати да се ревидира. Комисија ће заседати око 20. августа када ће донети коначну одлуку. Наш циљ је збринемо најугроженије породице – истакла је Сања Станковић, преноси Пулс радио.

Црвени крст обезбеђује намирнице за рад Народне кухиње, а помаже и локална самоуправа.

 

 

Врања: Дан младих у духу волонтеризма
Канцеларија за младе у Врању ће по трећи пут за редом обележити Међународни дан младих.

Ове године велика волонтерска журка биће одржана на базену код спортске хале.

Осим журке обележавање Дана младих, који је ове године у знаку волонтера, прати и низ других садржаја.

– Изложба фотографија на тему волонтирања и кроз волонтирање научених лекција, израда графита од стране полазника радионица графита и изложба радова полазника радионица израде употребних предмета од рециклираних материјала, као и документарни филм на тему волонтирања, који је радио волонтер из Португала – каже Милица Анђелковић-Јовановић, шефица Канцеларије за младе у Врању.

Догађај је подржан од стране Министарства омладине и спорта и заједничког програма УН „Одржање мира и инклузивни локални развој“, ПБИЛД за југ Србије.

 

Лесковац: Нови хотел спреман за туристе
Нови хотел на популарном лесковачком излетишту Пашина чесма пружа све што је једном туристи неопходно. Стигли гости из Багдада, очекују се спортисти из из земаља Арапског залива, али и Руси, Италијани…

Петнесторо лекара, инжењера, студената и ученика из Багдада свој одмор проводи у зеленој оази на десетак километара од Лесковца. Како кажу, одушевљени су пределима на југу Србије. База им је новоотворени хотел на Пашиној чесми одакле обилазе југ Србије.

Хотел на популарном лесковачком излетишту Пашина чесма пружа све што је једном туристи неопходно, а гости истичу љубазност особља и локацију хотела као његове највеће предности. Одавде су Ирачани одлазили у обилазак Нишке бање, Сијаринске бање и Сокобање, Власинког језера, Копаоника и Новог Пазара.

Ниже ноћне температуре користили смо за спортске активности и излазили у ноћни провод у Лесковцу. Обишли смо једну од најстаријих хидроелектрана у Србији и локалитет Царичин град. Лесковчани нас дивно прихватају, потпуно смо слободни. Тога у Багдаду нема, јер живимо у сталном страху – причају младићи Мустафа и Хајдар.

У хотелу кажу да ће за десетак дана стићи спортисти из земаља Арапског залива и да ће попунити половину капацитета, а очекује се и долазак гостију из Русије, Италије и још неколико европских земаља. На некада потпуно запуштеном излетишту, тренутно се граде отворен и затворен базен, спортска хала, ресторан изнад већ саграђених трибина новог фудбалског стадиона, а формиране су и бициклистичке и трим-стазе. Како се очекује, инвеститори из Емирата у другој фази изградње овог комплекса градиће хотел за госте са дубоким џепом, вештачко језеро, зоолошки врт, а формираће и ергелу коња.

 

Троспратни хотел има 280 лежајева, салу за бал, велики ресторан и друге садржаје.
Собе су опремљене најмодернијим намештајем уз примену стандарда такозваних паметних соба. Током изградње примењени су највиши европски стандарди и коришћени најсавременији материјали, а хотел испуњава и највише еколошке стандарде. Конгресни центар има 400 места и највећи је на југу Србији.