Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести из централне Србије 11.08.2012.

0

Краљево: На хиљаде њих без посла, а шљиве необране
Нема берача, односно сакупљача иако је на списку незапослeних у краљевачкој филијали тржишта рада тренутно 13.626, од којих 11.695 без квалификације или са трогодишњом, односно четворогодишњом средњом стручном спремом.

Краљево – Посао није лак. Радно време је од јутра до сутона, шљиве се беру са гране или купе са земље. Берачима на мердевинама или на стаблима се плаћа до 2.500 динара, а онима који их сакупљају за петсто до хиљаду мање. Посла има и биће га још најмање месец дана. Међутим, највећа невоља за воћаре на подручју Краљева јесте како обезбедити довољан број таквих радника. Тако је у селима попут Буковице, Дедеваца, Ласца, Пекчанице, Роћевића…У планинском крају ситуација је још тежа, па остарели домаћини неће успети да оберу шљиве.

Нема берача, односно сакупљача иако је на списку незапослeних у краљевачкој филијали тржишта рада тренутно њих 13.626, од којих је 11.695 без квалификације или са трогодишњом, односно четворогодишњом средњом стручном спремом.

– Тешко обезбеђујемо кандидате и за преквалификацију, рецимо у текстилној области, где је тренутно потражња већа. Знате, углавном млађи бирају послове и тако ће бити све док је новца за џепарац од мама, тата, бака. Често се сусрећемо и са објашњењем да је лакше препродати два мобилна телефона него читав дан радити за две хиљаде. Тако је то, а ове установе се и не баве посредовањем у сезонским пословима као што је, рецимо, берба шљива – објашњава нам Владан Шекуларац, директор краљевачке филијале тржишта рада.

У Омладинској задрузи „Краљево“ слично објашњење добијамо и од директора Горана Жерађанина. – Баш јуче је један власник воћњака долазио и тражио такве раднике, али ми не бисмо могли ни десетак млађих да пронађемо. Друга је ситуација са пословима као што су презентери разних производа и услуга или у канцеларијама, угоститељству, трговини. Прошле године, рецимо, окупили смо групу од 55 радника за брање грожђа у вршачким виноградима чији је просек био 60 година. Ако тако буде и ове године, нећемо их слати. Но, поред незаинтересованости млађих за такве послове ни цена рада, и код тих воћара, није баш примамљива – истиче Жерађанин.

Слажу се власници воћњака да надница није „толико привлачна“ и били би вољни да цену повећају, али то, тврде, није могуће. Млади воћар Бранко Мајсторовић, из Дедеваца, објашњава нам да, примера ради, шљиве покупљене са земље иду у ракију која је око три стотине динара литар. Никад није била јефтинија и ето рачунице.

– Да није испоруке за Русију, и ми бисмо воћњаке напустили. Уберем око хиљаду гајбица шљиве и покупим око 50 казана. Помажу ми другови, рођаци, плаћам наднице. Тешко је са радном снагом. Иначе, на руско тржиште најпре је испоручивана „чачанска рана“ по цени од 120 динара, а онда „чачанска лепотица“ по 35 динара, па „чачанска најбоља“ 50, „стерлеј“ ће бити око 30, а после иду јабуке, крушке – објашњава нам Мајсторовић.

Један од највећих снабдевача руског тржишта разним воћем са овог подручја је Предраг Перишић из Буковице, који поседује 12 хектара воћњака и од других откупљује воће за своје купце у Русији.

– Највише се нашег воћа нађе на пијацама Москве и Санкт Петербурга. Ове године већ је испоручено тридесетак камиона по двадесет тона ране шљиве, биће још толико „стерлејке“, па јабуке, крушке. И, није проблем тржиште и потражња, само морамо улагати више рада и више одговорности у погледу квалитета – истиче Перишић који има двадесетак берача, међу којима је мало млађих људи.

 

Далеко је авионом
Робу на руско тржиште краљевачки воћари шаљу друмским транспортом, а камион рецимо до Москве вози 20 тона и четврти дан је роба на пијаци. Тај превоз кошта 3.800 евра, а о карго транспорту, са недавно отвореног аеродрома у Лађевцима још не размишљају. И ко зна када ће, кажу. Такве понуде још нема, осим што су то политичари најављивали у предизборној кампањи.

 

Краљево: Нови вртић гаси листу чекања
Дуг списак – Капацитет објекта биће 350 места, чиме ће се повећати број слободних места јер тренутно око 550 деце чека на упис.

Завршетак изградње новог вртића у Краљеву очекује се до краја године. Капацитет вртића ће бити 350 места, чиме ће се у овом граду значајно повећати број слободних места јер тренутно око 550 деце чека на упис. Уз још 100 нових места које ће се добити реновирањем једног обданишта, деца у Краљеву више неће бити на листама чекања.

Упис деце у вртиће за многе родитеље у Краљеву годинама је био велики проблем. Капацитети Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“ нису довољни да приме већину малишана из Краљева. Због тога су родитељи морали да се сналазе на разне начине.

– Моја супруга ради у трафици и газда јој због кризе седам месеци није уплаћивао доприносе. Када је отишла у Фонд ПИО да тражи потврду да је запослена због уписа детета у вртић, рекли су јој да не могу да јој издају ту потврду иако је пријављена. Чак су јој казали да она за њих ради на црно. Због тога се нисмо ни пријавили на конкурс за вртић, јер не бисмо имали никакве шансе поред осталих родитеља чија је документација потпуно исправна, а листе чекања су велике. Када заврше ново обданиште надам се да ћемо имати веће шансе да добијемо место. Сина чувају баке и деке, а некада проведе дан у некој од играоница – каже Иван Стругар, наставник из Краљева, који је сина хтео да пријави за јаслену групу.

 

Раде пуном паром
У Краљеву се налази око 550 деце на чекању за упис у државне јаслице. Када се буде саградио нови вртић и са још 100 места у вртићу „Младост“, листе чекања у Краљеву неће више постојати. Нови вртић се налази на локацији код тзв. Ратарске капије у Улици Ђуре Ђаковића. Планирано је да до краја ове године објекат вртића буде завршен, односно да почетком 2013. године већ буду формиране јаслене групе.

На температури од 37 степени Целзијусових затекли смо раднике чачанске фирме „Рамарк“, која је добила посао на тендеру, како раде пуном паром. Један од радника нам је рекао да је део где ће бити смештене јаслене групе скоро готов и да је остало да се још заврше централна кухиња и магацински простор. Постојаће две приступне саобраћајнице вртићу, паркинг за аутомобиле и парк са огромним дечјим игралиштем.

Горући проблем Краљева, смештајни капацитети деце у вртиће, коначно ће бити решен.

– Након завршетка изградње вртића, листе чекања за упис деце у вртиће биће прошлост у Краљеву. Изградњом новог Централног вртића око 350 деце ће бити смештено у три јаслене и осам васпитних група, плус још 100 места колико ће вртић „Младост“ добити након реконструкције – каже за Press Драгана Митић, директорка Предшколске установе „Олга Јовичић – Рита“ и додаје:

– Овом приликом позивам све грађане да дођу код нас и погледају комплетну документацију и информишу се о свему што их занима у вези са изградњом новог вртића. Централна кухиња која ће се налазити у новом вртићу радиће по најновијем ХАСАП програму.

Изградња вртића је иначе четврти пројекат у Краљеву који се финансира преко кредита Европске инвестиционе банке, средстава Министарства економије и регионалног развоја и локалне самоуправе у Краљеву.

 

Цене у приватним и до три пута веће
Месечна обавеза родитеља чија деца су уписана у државни вртић је 3.600 динара по детету. Дете има три оброка, а радно време вртића је од 5.30 до 16.30 часова. У вртићу „Младост“ постоји радно време од 11.30 до 22 часа, за родитеље који раде по сменама. У приватним вртићима или боравцима којих у Краљеву има поприлично, цене се крећу од 35 па до 100 евра месечно. У најнижу цену нису урачунати оброци, већ само чување деце у њиховим играоницама, док за цену од 100 евра дете може боравити и читав дан у вртићу, имати три оброка, плус ужине и остале посластице.

 

 

Свилајнац: Спрема се смена општинске власти
Група грађана „Покрет за Свилајнац“, која у Скупштини града има девет одборника, формирала је заједничку одборничку групу са одборницима „Покренимо Свиљанац – Томислав Николић, СНС“ која има укупно 14 одборника, саопштено је из „Покрета за Свилајнац“.

Уколико би се тој одборничкој групи прикључио и СПС са својих 13 одборника, то би могло да доведе до смене локалне власти коју држи Демократска странка.

Одлука о формирању заједничке одборничке групе са СНС донета је једногласно, каже се у саопштењу. Председник одборничке групе биће из СНС, а како се наводи, „одборничка група ће наступати јединствено, у складу са коалиционим споразумом водећи рачуна о интересима грађана“.

ДС са 17 одборника и три из ДСС, сада има већину у локалном парламенту, који броји 47 одборника, и држи две челне функције – председника општине и председника Скупштине општине.

„Покрет за Свилајнац“ је у прошлом мандату био у коалицији са ДС.

 

Крушевац: Преградио реку да би наводњавао купине
Рибочуварска служба “Расина плус” у Крушевцу поднеће прекршајну пријаву против Д. М. из Петине јер је преградио реку Бистрицу код овог места како би наводњавао своју њиву, рекао је начелник ове службе Милан Милошевић.

О овом догађају, Рибочуварску службу обавестили су мештани који су приметили да је река у једном делу преграђена, као и да је због недостатка воде, риба у том делу угинула, рекао је Милошевић.

“Прегледом риболовне воде петинске реке Бистрице установили смо да је каналима промењен водоток реке. У појединим деловима није остављен ни биолошки минимум воде, па је тако код насељених места Дворане и Модрица река потпуно пресушила”, казао је Милошевић.

Он је нагласио да је Рибочуварска служба на лицу места затекла Д. М. који је прокопавао канал и пумпом извлачио воду из реке како би наводњавао купине на свом имању.“Направили смо записник и против овог лица биће поднета прекршајна пријава”, рекао је Милошевић и додао да су о овом догађају обавештени водопривредни и инспектор за заштиту животне средине.

Начелник комуналне полиције у Крушевцу Јовица Весић рекао је да су комунални полицајци на терену утврдили да је река у Петини преграђена односно да је измењен водоток реке и додао да је у току утврђивање прекршајне одговорности.

 

Чачак: Грађани Чачка дугују Јавном-комуналном предузећу (ЈКП) Комуналац око 179 милиона динара за услуге изношења смећа, рекао је директор ЈКП-а Милоје Војиновић.
Он је изјавио новинарима да за изношење смећа дугује око 11.000 до 12.000 Чачана.

Војиновић је рекао да је наплативост ЈКП-а веома мала иако су услуге тог предузећа према његовој оцени „ниске“, истичући да је цена за изношење смећа 2,67 динара по квадрату, док је просечна цена по другим градовима око четири динара.

Он је још рекао да је цена прања и чишћења улица ЈКП-а у Чачку 65 пара по квадрату, док се у већини градова у Србији таква услуга наплаћује око два динара.

– Предузеће је направило око 11 милиона динара губитка у пословању у току прошле године, а један од узрока су и ниске цене услуга – рекао је Војиновић и најавио повећање цена.

 

Гуча: Фолк певачица Светлана Ражнатовић захтевала је да се промени трубачки оркестар са којим ће у недељу одржати концерт на затварању 52. Драгачевског сабора трубача у Гучи“, додао је на конференцији за новинаре директор продукције сабора Добривоје Марински.

Концерт Ражнатовићеве је требало да прати оркестар прошлогодишњег победника сабора Дејана Лазаревићаиз Пожеге, али је певачица тражила да то буде Дејан Петровић из Ужица који је претпрошле године победио на међународном такмичењу.

„Цеца је објаснила да са Дејаном Петровићем има увежбане нумере и да са њим хоће да наступа и њен захтев је уважен“, рекао је Марински.

На питање новинара колики је хонорар фолк певачице, Марински је казао 35.000 евра.

Музичар Дејан Петровић рекао је новинарима да се за наступ за Ражнатовићевм припремао месецима и увежбавао њене песме.

 

Сан им да свирају у Гучи
На Међународном такмичењу трубача у Гучи наступило је 11 оркестара који су изводили музику Бразила, Француске, Португала и балканских земаља, што је дало посебно обележје овој манифестацији, рекла је данас председник међународног жирија Мирјана Закић.

Закић је на конференцији за новинаре истакла да су инострани трубачки оркестри свирали и српску традиционалну музику што не припада њиховом матичном простору, а то је највећа вредност овог такмичења.

За најбољи оркестар проглашен је „Спектр д’ отокар“ (Ле Spectre д’Отокар ) из Француске, а најбољи трубач на планети је Екрем Мамутовић (30) из Врања.

Мамутовић је рекао да је за такмичење вежбао три месеца свакодневно по три сата.„Сан сваког трубача је да дође у Гучу, а још да победи је сан снова, а ја желим да још дуго побеђујем“, рекао је Мамутовић.

 

Јагодина: Добротворна хуманитарна организација „Коло српских сестара“ из Јагодине, основана 1903. године, добиће, после 110 година постојања, своју монографију која ће бити промовисана на Малу Госпојину, 21. септембра, на слави те организације.

Аутори су историчар Нинослав Станојевић и књижевник и новинар Бајо Џаковић, а гртафички уредник је Тони Стојановић, изјавила је данас Тањугу председница Кола српских сестара Верица Коларик.

Станојловић је аутор почетка и предратног рада Кола српских сестара, а Џаковић од обнове до данас, објаснила је Коларик и навела да је монографија, од око стотину страница, илустрована ретким фотографијама, документима, факсимилима, грбовима.

Аутор већине фотографија из последњег периода је фоторепортер недељника „Нови пут“ Александар Добросављевић, а рецезент директор Историјског архива у јагодини, историчар мр Дејан Танић.

 

(Политика, Бета, Танјуг, Шумадија прес, Прес)