• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Србин.инфо: Београд – комуналне вести, културне манифестације 13.08.2012.
Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Београд – комуналне вести, културне манифестације 13.08.2012.

0

Нова фаза радова на ауто-путу између пасареле код Хитне помоћи и саобраћајне петље „Аутокоманда“
Према најавама из ЈП „Путеви Србије”, данас од поднева за саобраћај је отворена деоница ауто-пута Е-75 од саобраћајне петље „Аутокоманда” до пасареле код Хитне помоћи, а ноћас у 24 часа почиње нова фаза радова на супротној страни коловоза исте деонице, саопштио је Секретаријат за саобраћај.

Због нове фазе радова на рехабилтацији коловоза аутопута Е-75 на проласку кроз Београд у делу између пасареле код Хитне помоћи и саобраћајне петље „Аутокоманда”, за саобраћај ће бити затворена једна половина ауто-пута и то у смеру од Шида ка Нишу. Планирано је да радови трају од 12. августа до 2. септембра и да се обављају по фазама.

У првој фази саобраћај ће се одвијати на половини ауто-пута тако што ће за сваки смер бити обезбеђене по две саобраћајне траке и то на следећи начин:

– возила која се крећу у смеру од Ниша ка Шиду користе две саобраћајне траке ауто-пута;

– возила која се крећу у смеру од Шида ка Нишу користиће једну саобраћајну траку ауто-пута и Облаковску улицу која ће бити једносмерна у смеру од саобраћајне петље „Мостар” ка саобаћајној петљи „Аутокоманда“.

Возила која се крећу ауто-путем из смера Новог Београда и Шида за искључење на саобраћајној петљи „Аутокоманда” морају да користе Облаковску улицу, односно да се код саобраћајне петље „Хитна помоћ” искључе са аутопута у ову улицу.

У овој фази радова аутобуске линија 17, 18, 46 и 55, као и линије које саобраћају до насеља у градским општинама Младеновац, Сопот и Гроцка, у смеру од Шида ка Нишу на деоници ауто-пута између саобраћајних петљи „Хитна помоћ“ и „Аутокоманда” крећу се Облаковском улицом и даље редовним трасама. У супротном смеру линије јавног градског превоза не мењају трасу кретања.

 

Одржана Београдска регата
Четврта Београдска регата, у организацији Рафтинг клуба „Алфа тим”, одржана је данас на Сави. Циљ ове манифестације јесте да анимира и позове грађане и госте града на реке, укаже на природне лепоте Београда, промовише рафтинг као спорт и омогући дружење београдских заљубљеника у реку. Како би се унапредила туристичка понуда Београда током летње сезоне, Туристичка организација Београда подржала је промоцију ове манифестације.

– Идеја је да манифестација расте, као и бројне друге које се организују у Београду. Потребан је временски период да се то деси, најпре на локалном нивоу, а касније и много масовније. На томе мора да се ради стратешки и зато организатори контактирају и друге клубове и регате, како би учесника из године у годину било све више. Основни циљ јесте да се популарише живот на рекама, где већ сада има десетак манифестација током године. Лепо је јер људи могу да разгледају и уживају или да се напросто друже. На овај начин шаљемо још једну лепу слику у свет из нашег главног града – рекао је директор Туристичке организације Београда Дејан Веселинов.

Старт регате био је на Макишу, а циљ на београдском купалишту Аде Циганлије. Регата је имала и свој спортско-рекреативни део, који подразумева рафтинг трку дисциплине head-to-head и турнир у одбојци на песку. Подршку су пружили и Секретаријат за спорт града Београда, Скупштина града, ЈКП „Београдски водовод и канализација”, ЈВП „Београдводе”, те компаније „Фриком” и „Лидо”.

 

Град финансира едукације о одговорном власништву и бризи о животињама
Град Београд наставља да ствара услове за хумани приступ и бригу о животињама, а следећи корак је финансирање едукације којом би се променио однос према уличним, али и власничким животињама.

Наиме, градски секретаријат за комуналне и стамбене послове – Сектор за зоохигијену, као орган градске управе који спроводи политику бриге о здрављу и добробити људи кроз бригу, старање и контролу животињских популација на територији Београда, сутра расписује конкурс за финансирање пројеката едукације деце предшколског и основношколског узраста, грађана и медија. Право учешћа на конкурсу и право коришћења средстава која се додељују као наменска и бесповратна, под условима утврђеним конкурсом, имају сва удружења која су основана ради добробити и заштите животиња (паса и мачака) на територији Београда.

– Реализацијом овог конкурса град наставља да ствара услове за хумани приступ и бригу о животињама и показује решеност да се промени однос по питању бриге не само о уличним псима и мачкама, већ и однос према власничким животињама. У сарадњи са свим релевантним партнерима, циљ је да се едукацијом подигне степен разумевања и толеранције свих наших суграђана и тиме омогући складнији саживот људи и животиња. Ово важи како за оне који имају сопствене псе, тако и за све остале грађане – навео је градски секретар за комуналне и стамбене послове Предраг Петровић.

Циљеви овог конкурса су да се најмлађе генерације едукују о хуманом односу и бризи о животињима, да се промовише одговорно власништво и усвајање напуштених животиња, те да се Београђани упознају са општим принципима добробити животиња и са основном законском регулативом из ове области. Популаризација стерилизације власничких паса и мачака ће допринети решавању проблема напуштања ових животиња у Београду, хуманијем односу према њима и стварању услова да грађанима живот, чији су саставни део и пси, учини безбеднијим, угоднијим и лепшим.

Финансирање едукација представља један од видова спровођења „Стратегије за решавање проблема напуштених паса на територији града Београда”. У склопу ове стратегије, град је у претходне две године градио нова прихватилишта, финансирао помоћ у храни и лековима приватним прихватилиштима за животиње, спроводио мере стимулације стерилизације, бесплатног вакцинисања и обележавања власничких паса.

Уз предузимање низа конкретних мера на решавању питања великог броја невласничких паса, град ће и овим конкурсом наставити да ради на развијању и неговању сарадње са свим организацијама и појединцима који су посвећени хуманости и изградњи квалитетног живота како за људе, тако и за животиње.

 

 Радови у Улици господара Вучића
Половина коловоза у Улици господара Вучића, између Булевара краља Александра и Улице Војислава Илића, биће од сутра до 25. августа затворена за саобраћај због проширења топловодне мреже, најављено је из Секретаријата за саобраћај. Кретање на тој деоници ће бити могуће само у смеру од Улице Војислава Илића ка Булевару краља Александра.

Због наведених радова, биће измењен режим рада линија јавног градског превоза 46 и 55. У смеру од Булевара краља Александра ка Улици Војислава Илића ове линије ће се кретати алтернативном трасом: Булевар краља Александра – Станислава Сремчевића – Војислава Илића – Господара Вучића и даље редовном трасом. У смеру од Војислава Илића ка Булевару краља Александра ове линије ће се кретати редовном трасом. Укида се стајалиште „Звездара” у Улици господара Вучића за линију 46 у смеру од Миријева ка Главној железничкој станици.

Теретна моторна возила и возила у транзиту у смеру од Батутове ка ауто-путу Е-75 упућују се Булеваром краља Александра на алтернативну трасу преко Устаничке до Улице Војислава Илића и даље редовном трасом до ауто-пута. Дуж измењене трасе биће постављена адекватна путоказна сигнализација за теретна возила и возила у транзиту.

Замена асфалта у Улици маршала Толбухина на Чукаричкој падиниа
ЈКП „Београд-пут” је по налогу Дирекције за путеве града започео радове на замени дотрајалог асфалтног застора у Улици маршала Толбухина на Чукаричкој падини. Улица ће бити обновљена на делу од Улице Милорада Јовановића до Водоводске.

Како саопштавају из овог предизећа, радови се прво изводе у смеру ка Жаркову. Очекује се да у среду 15. августа почне санација асфалта у смеру ка граду, а радови би требало да буду завршени до 25. августа.

Ревитализација асфалта обухвата уклањање 12 центиметара старог асфалта и постављање новог носећег и завршног слоја уз потребно нивелисање шахтова и сливника. Укупна површина коловозног застора који ће бити замењен је 15.360 метара квадратних.

Током радова саобраћај ће се одвијати двосмерно у преостале две коловозне траке.

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

Бео-ком сервис – комунални водич

Бео-ком сервис

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

Град Београд – Градска управа
Служба за комуникације и координацију односа са грађанима
Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

  • ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА
    – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606
  • ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА
    – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100
  • ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА
    – ЕПС –  ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195
  • ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ
    – Телеком Србија, 977, 9813
  • ГАСОВОД
    – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237
  • ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ
    – Дирекција за јавни превоз, 3309-153
    – ГСП „Београд“, 3664-040
    – СП „Ласта“, 0800-334-334
    – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035
  • ПАРКИРАЊЕ
    – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400
    – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200
  • ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА
    – Дирекција за путеве, 3222-993
    – ЈКП „Београд пут“, 3818-101
    – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700
  • ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
    – Дирекција за путеве, 3222-993
  • РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
  • ЧИСТОЋА
    – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901
  • ЗЕЛЕНИЛО
    – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506
  • ЖИВОТНА СРЕДИНА
    – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106
    – Градски завод за јавно здравље, 3237-351
    – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099
  • СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ
    – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301
  • ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ
    – „Димничар“ АД, 2646-355
  • ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740
    – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494
  • УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000
    – Урбанистички завод Београда, 3331-500
  • ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450
  • ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333
  • НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА
    – ЈКП „Инфостан“, 3954-403
  • ИНСПЕКЦИЈE
    – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760
    – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

Београдски комунални сервис
Тиршова 1, централа 3605-600
Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)
факс 3605-811
e-mail: [email protected]

 

(београд.рс)