Прочитај ми чланак

Ноле без муке до нове титуле из Мастерс 1000 серије

0

Ђоковић суверено до 31. титуле
Новак Ђоковић освојио је трећи трофеј у 2012. години, пошто је у финалу Роџерс купа у Торонту савладао Ришара Гаскеа из Француске са 6:3, 6:2.

То је трећи пут да српски тенисер осваја Роџерс куп, али први пут у Торонту, пошто се 2007. и 2011. играло у Монтреалу.

Седмом победом у осмом мечу са Гаскеом Ђоковић је освојио своју 31. титулу у каријери, а 11. на турнирима из Мастерс 1000 серије. Новак учествује и на турниру у Синсинатију следеће недеље (ТВБ92), а прошле године је ту играо финале.

Већ у првом гему Ђоковић се суочио са озбиљним проблемом, пошто је два пута у низу свој други ударац у поену слао у мрежу, оба пута форхендом, а Гаске је имао три узастопне шансе за брејк.

Новак није паничио иако му први сервис није ишао, стрпљиво је градио поене, а Француз као да је био изненађен што је тако рано добио прилику и направо је неколико грешака. Епилог је био пет поена у низу Ђоковића и 1:0 у гемовима.

Гаске је био пун самопоуздања након сјајне недеље, бекхенд му је одлично функционисао, баш као и сервис. Управо тим ударцима неутралисао је две незгодне ситуације у наредним гемовима (два пута је било 15:30 за Новака), али Ђоковић је после нервозног првог гема био сигуран на свој сервис.

При резултату 4:3 за српског тенисера Гаскеови нерви су попустили – одиграо је јако несигуран гем, први сервис му је стао, а послао је и један исхитрени бекхенд у мрежу, па је Новак без изгубљеног поена направио брејк.

Ђоковић је био у налету, и следећи гем освојио је ’са нулом’, самим тим и сет (6:3).

 

Интересантно је да је Новак узео 12 последњих поена у првом сету, а у сличном ритму наставио је и у другом, па је Ђоковић у једном тренутку узео 20 од последња 22 поена.

Гаскеова игра се распадала, а Новакова је била у успону. Српски тенисер је мењао ритам и хватао лоптицу у пењању, прецизном форхенд паралелом дошао је до брејк шансе већ у првом гему, а Француз му је дуплом грешком поклонио вођство.

Ђоковић је потом са лакоћом потврдио брејк, а онда је Гаске мало дошао себи и брзо смањио на 2:1.

Уследио је мали пад у Новаковој игри, Ришар му је вратио неколико првих сервиса и дошао до шансе за брејк у четвртом гему. Међутим, Ђоковић је тај поен контролисао од почетка до краја, спасао је брејк шансу, а затим је узео још два поена и повео са 3:1.

Испоставило се да је то био преломан тренутак – при резултату 4:2 Ђоковић је двама винерима директно из ритерна дошао до брејк шансе, а онда је изврсним форхендом направио нови винер и повео са 5:2.

 

(Б92)

 

Следећи гем био је само формалност и Новак је дошао до титуле, прве после турнира у Мајамију.

 

Дуел је трајао нешто више од сат времена, био је то најбољи Ђоковићев меч на турниру – сваки важан поен одиграо је сјајно, а укупно је имао 17 директних поена и 12 неизнуђених грешака. Са друге стране, Гаске је уписао 18 грешака и упола мање винера.