Прочитај ми чланак

Електрични аутомобил – Теслина строга чувана тајна

0

Никола Тесла је, по забелешкама немачког научника, 1930 конструисао електрични аутомобил.
Српски научник је почетком 20. века био на прагу да открије коришћења непресушних ресурса космичке енергије.

Портал Вести онлине разговарао је са Петром Стојановићем оснивачем огранка удружења „Тесла сосијети“ у швајцарском Ст. Галену.Стојановић се наиме позива на књигу Михаела Краузеа у којој говори о Теслином патенту бр. 685 957 којим је српски научник 1901. године описао како космичку енергију претворити у корисну електричну.

Иначе како јавља овај портал о овој енергији до данас је све остало у домену фантазије, али има и оних који тврде да је Тесла почетком тридесетих година успео да свој аутомобил Пиерце – Арроw помоћу антене „танкује“ космичком енергијом. Најуверљивији бранитељ ове тезе је немачки проналазач Клаус Јебенс, који у својој књизи „Снага из универзума“ тврди да се његов отац Хајнц, тадашњи директор немачке Проналазачке куће, с Теслом 1930. возио у његовом електричном аутомобилу. Јебенс на 23. страни своје књиге то и документује факсимилом очеве прибелешке коју је у његовој архиви пронашао као дугочувану „строгу тајну“.

– Да је дошло до реализације Теслиног патента о бежичном преносу електричне енергије или његовој тези о коришћењу космичке енергије, данас би се светом возили искључиво електрични аутомобили, јер не би било тих скупих и недовољно добрих батерија. Будућност неће припасти литијумским батеријама, већ Теслиној замисли о бежичном преносу електричне енергије – уверен је Стојановић, преносе Вести онлине.

Стојановић,познати промотер Теслиног дела, наглашава да је Тесла данас више политичко него научно питање, и да ће српски научник постати још актуелнији када се смање резерве нафте, а светла због недовољне алтернативне енергије, и без организованих акција почну још чешће да се гасе.

 

(Вести он лајн)