Прочитај ми чланак

Вести с распетог Космета: Навршава се девет година од злочина у Гораждевцу

0

Поново пожар код куће повратника

 Клина -Повратницима у метохијском градићу Клина Богосаву и Зори Дабижљевић поново је изгорела ограда испред обновљене породичне куће.

Ово је други пожар на истом месту за четири дана, а Дабижљевићи сумњају да је ватра подметнута.

Богосав Дабижљевић је рекао да је пожар избио синоћ, да је ограда уништена и да је стигла до помоћног објекта који се налази поред њихове куће у којој живи са женом и двоје рођака, подсетивши да су у претходном пожару изгорела два стога сена и оштећена два стабла ораха.

На лице места су изашли косовска полиција и ватрогасци, рекао је Дабижљевић и додао да су сви узнемирени због ових проблема.

За први пожар, који је пре неколико дана захватио њихову ограду, представници косовске полиције саопштили су да га је проузроковао квар на струјним инсталацијама.

Дабижљевићи су се у обновљену породичну кућу вратили 2007. године.

 Сутра се навршава девет година од злочина у Гораждевцу

Девет година од убиства двоје и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу на Косову навршава се сутра, а за тај злочин нико још није одговарао.

Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12) убијени су из аутоматског оружја 13. августа 2003. године док су се купали на реци Бистрици, а њихови другови Ђорде Угреновиц (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богицевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени.

Помен Ивану Јововићу (19) и Пантелији Дакићу (12) биће одржан у цркви Пресвете Богородице и гробљу у Гораждевцу (фото: архива)

У цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу сутра ће бити служен помен Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу. Помен у цркви, а након тога на гробљу у Гораждевцу, почиње у 11 часова.

Нападачи на српску децу која су се купала на реци 500 метара од центра села, никада нису нађени упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће „преврнути сваки комад земље како би нашао убице“.

Није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК. УНМИК је после напада у Гораждевцу саопстио да је „непознат број људи из жбуња отворио ватру из ‘калашњикова’ на 50-ак деце и младих, већином Срба из гораждевацке енклаве“.

Косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, међу којима и рањене у нападу, а претресла је и 100 кућа.

Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и да су то рекли и Кфору.

Убиство деце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

Обустављена истрага

Еулекс је крајем 2010. године, услед недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од УНМИК-а.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић рекла је да званично затварање истраге не значи и одустајање од потраге за починиоцима убиства.

„Било која званично обустављена истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се тужиоцу на располагање ставе нове информације које би потенцијално могле да истрагу покрену напред“, рекла је Гудељевић и навела да та истрага представља „велику потешкоћу за тужиластво“ посто се злочин догодио пре много година.

„ЕУЛЕX је стално охрабривао грађане да доставе све информације које би помогле у расветљавању околности у вези са тим страшним злочином. Пошто полицијска истрага није имала резултата и ниједан осумњичени није идентификован, тужилац је одлучио да је затвори“, рекла је портпаролка Еулекса.

У Гораждевцу данас живи око 750 Срба, трећина броја од пре 1999. године.

Није једини злочин над Србима

Убиство у Гораждевцу се сматра једним од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију. Убице су остале некажњене, као и у три остала злочина – у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева. У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Облићу породица Столић, а код Подујева 12 путника аутобуса „Ниш експреса“ који је дигнут у ваздух.