Прочитај ми чланак

Ексклузивно: Србија купује руске борбене авионе!

0

Војска Србије ће обновити своје ваздухопловство руским борбеним авионима! Како редакција „Србин инфо“ сазнаје, Министарство одбране је најближа одлуци да потпише уговор о куповини модела авиона МИГ 35, (вишенаменски ловачки авион развијен на технологији МиГ-29М/М2 и МиГ-29К/КУБ) који по карактеристика, али и цени, представљају најбољи избор за домаће војне пилоте.

 

Обнова војног ваздухопловства постала је неминовна, с обзиром на то је број летелица на историјском минимуму. Српски пилоти данас годишње одвозају онолико колико су некада њихове колеге за месец дана. Због тога држава Србија намерава да набави средства за куповину нових летелица, а новац ће се обезбедити путем најповољнијих кредита (највероватније из Русије). У супротном, више нећемо имати војно ваздухоплоство.

 

До пре само неколико месеци, било је извесно да ће Србија купити америчке моделе Ф16, на чему је инсистирао бивши министар одбране Драган Шутановац. Проблем са овим авионима је што су сувише застарели, њихова производња је давно обустављена, а обавезни ремонт је папрено скуп.

 

Додатни проблем је и чињеница да су наши пилоти обучавани на руским авионима. Како наша редакција сазнаје, сви српски војни пилоти су оштри противници куповине Ф16.

 

Да се остварио план бившег министра одбране, Србија би морала да купи нову логистику, а заправо застарелу НАТО технологију, како би се домаће ратно ваздухоплоство ускладило са НАТО стандардима.  Мађари, Пољаци и остале бивше државе источног блока су се зато додатно задуживале „модернизујући” своју војску са застарелим НАТО наоружањем.

 

У оптицају за куповину, поред америчких и руских, су и шведски, француски и кинески авиони. Француска летелица „Рафал“ важи за веома модеран, али скуп авион, док су Кинези и Швеђани своје моделе (технолошки слабије у односу на МИГ 35) нудили по повољнијој цени.

 

Ипак, српско Министарство одбране, по свему судећи ће изабрати руске летелице, које по својим карактеристика нимало не заостаје за најмодернијим светским борбеним авионима. Ову одлуку подржавају и у нашем Војном ваздухоплоству.

 

И поред тога што критичари за Запада модел МИГ 35 заправо називају модификованим МИГ-ом 29, реч је о потпуно новом, унапређеном и најмодернијем авиону.

 

Оно што је још важније, руска понуда је далеко повољнија од америчке, што значи да би се куповином Ф16 Србија додатно задужила на Западу. Такође, овај потез Србије ће је удаљити од НАТО интеграција. Јер, тендер за куповину авиона, најчешће је и тест за будућу политичку оријентацију те земље.

 

Иначе, руски министар одбране Анатолиј Серђуков телефоном је честитао Александру Вучићу именовање на положај министра одбране Србије, саопштило је руско министарство одбране, а јавио Итар-Тасс.

 

Министри су у телефонском разговору разговарали о билатералној сарадњи у области одбране и војне технике и плановима за будућност, а Серђуков је свом новом колеги пожелео успех у раду за добробит српских оружаних снага.

 

Вучић је похвалио учешће српске војне делегације на прослави 100. годишњице руског ратног ваздухопловства, а руска војна делегација ће, заузврат, прославити 100. годишњицу српског ратног ваздухопловства на аеромитнигу у Батајници 2. септембра.

 

Руска авијациона група за акробатске маневре „Стрижи“, коју чине пет борбених авиона МиГ-35, посетиће Србију, наводи руска агенција. Како наша редакција сазнаје, Русија у Београд шаље своје најелитније пилоте, који важе за најбоље акробате на свету!

 

Најновији Миг-35 фајтер је опремљен најсавременијом електроником нове генерације и моћним радарима са оптоелектроником за лоцирање циљева на земљи. Авион такође носи моћне и комплексне одбрамбене системе. Миг-35 ће бити јак конкурент западним авионима.

 

Намена Вишенаменски ловачки авион
Посада 1 или 2
Земља порекла Застава Русије Русија
Произвођач Микојан
Први лет 2007.
Статус Понуђен на тржишту
Димензије
Дужина 19 m
Размах крила 15 m
Висина 4,7 m
Површина крила 38 m²
Маса
Празан 11.000 kg
Нормална полетна 17.500 kg
Макс. тежина при узлетању 29.700 kg
Погон
Турбо-млазни мотор 2× Климов РД-33МК турбомлазна мотора с накнадним сагоревањем
Потисак ТММ 53 kN
Перформансе
Макс. брзина на Hopt 2.400 km/h
Тактички радијус кретања 1.000 km
Долет 2.000 km
Плафон лета 17.500 m
Брзина пењања 19.800 m/mi

 

Алексеј Димитријевић