Прочитај ми чланак

Удар на Пајтића – Тајни пакт Ђиласа и Вучића

0

Борба за превласт у Демократској странци, створила је неочекиван савез између Драгана Ђиласа и Српске напредне странке. Како сазнаје редакција „Србин инфо“, иза иницијативе за смену градске власти у Новом Саду, стоји управо градоначленик Београда, који договором са званично љутим политичким противником Александром Вучићем, жели да ослаби Пајтићеву струју пред септембарски обрачун у ДС.

У Демократској странци постоје три јаке струје: око Драгана Ђиласа, Бојана Пајтића и Бориса Тадића. С обзиром на то да је Тадић већ прежаљен, Ђилас се намерачио да неутралише највећу претњу – председника војвођанске владе.

Неочекивано, Ђиласов партнер у борби за превласт у ДС је Александар Вучић, први човек напредњака. Јавна је тајна да је у време када су размењивали најтеже речи, Ђилас у Београду на висока места запослио Вучићеве блиске рођаке. Не треба заборавити да је управо Вучић недавно инсистирао да Милица Делевић, бивша супруга Драгана Ђиласа постане министар иностраних послова.

Не само да је успео да излобира за останак на власти у Београду, Ђилас сада управо преко Српске напредне странке настоји да обори Пајтића у неколико војвођанских градова, рушећи му страначку базу и одборе. Такође, у плану је да се у наредном периоду у јавност пусте афере везане за Пајтића, а које се тичу његовог приватног живота.

С друге стране, ломови нису искључени ни у новој Влади, па и самој Српској напредној странци, с обзиром на то да део ње жели дисконтинуитет са политиком претходног режима, док други део владе (па и СНС) планира да управо настави путем Бориса Тадића.

 

Како тренутно функционише ДС

До појаве Пајтића, војвођански одбори нису били јединствени. али како је он преузео власт у покрајни, у Војводину је почео да стиже део новца од послова, који би раније били намењени Београду. Под Пајтићевом палицом војвођански одбори су се ујединили.

С обзиром на то да је ушао у „дил“ са крупним играчима ван странке, врх ДС је запустио унутарпартијску политику, односно није се бавио ситним пословима који су од животног значаја људима у локалу. Пајтић и Ђилас су то паметно искористили и почели да стварају своју клијентелу, одрађујући доста послова за обично чланство у локалу.

После пораза Тадића на председничким изборима, Демократска странка се поларише на два дела (који унутар себе имају неколико мањих фракција). Прва струја је сконцентрисана око Пајтића, који има подршку Војводине и југа Србије (на југу је ДС слабо пролазио на изборима, увек је био запостављен у Београду, па је Пајтићу било лако да га „купи“ обећањима). Уз Пајтића је и страни капитал који је ушао у Војводину, јер је председник покрајинске владе спреман да драстично либерализује куповину земље странцима, што би за Србију могло да буде посебно опасно.

Другу струју чине Ђилас и остатак Србије, која пре свега има велику медијску подршку. Душан Петровић и Драган Шутановац декларативно подржавају Тадића, али су ближи Ђиласовој струји.

У ДС за сада избегавају фронталне ударе. Зато све што хоће да каже Пајтић, уместо њега кажу локални лидери (Горан Јешић тражи смену Тадића). У исто време Ђилас удара на Вука Јеремића. Мета је иста: политичка егзекуција Тадића.  

Епилог ДС обрачуна биће познат већ на јесен. Погодба и деоба плена између Ђиласа и Пајтића је, како сазнајемо још могућа, али је услов свих услова смена Бориса Тадића.

 

 

Алексеј Димитријевић